De afdeling Vereeuwigen is op zoek naar een stagiair die enerzijds gaat helpen bij het selecteren en verwerven van YouTube video’s voor in het archief, en anderzijds vooronderzoek doet voor online beschikbaarstelling van historische beelden uit de collectie.

Sinds enkele jaren wordt de collectie van Beeld en Geluid actief aangevuld met webvideo's. In aanmerking komen onder meer Nederlandse video’s die trending zijn, waarover in de maatschappij gesproken wordt, of die een aanzienlijke cultuurhistorische impact hebben (gehad). Ook werkt Beeld en Geluid samen met populaire kanalen en YouTubers, zoals Enzo Knol, NikkieTutorials en StukTV. Jij gaat ervoor zorgen dat deze video's ook in de toekomst bewaard zullen blijven.

Naast het archiveren van nieuwe content, wil Beeld en Geluid ook zoveel mogelijk historisch materiaal online beschikbaar maken. Voordat iets online gezet kan worden, moet eerst worden uitgezocht of de video in het publiek domein valt of dat er nog auteursrechten op zitten. Jij gaat helpen bepalen wat de rechtenstatus is van deze prachtige oude filmbeelden uit m.n. de Polygoon-collectie.

Je komt te werken op de afdeling Vereeuwigen. Deze afdeling houdt zich bezig met de verwerking van al het materiaal dat het archief binnenkomt: digitaal en analoog in allerlei vormen en maten. Processen rond inventarisatie, selectie, beschrijving, digitalisering en beheer spelen daarbij een grote rol.

Stage
KENMERKEN

wat
GA JE DOEN

Tijdens deze stage werk je in de eerste plaats aan het selecteren en verwerken van webvideo’s van YouTube. Je takenpakket bestaat uit:

 • Het selecteren, verwerven en verwerken van recent geüploade YouTube video’s
 • Het maken van de jaarselectie 2020 van de YouTube kanalen waar Beeld en Geluid een overeenkomst mee heeft
 • Het beschrijven van de geselecteerde YouTube video’s in de Beeld en Geluid catalogus
 • Bekijken van video's uit de Polygoon-collectie, om te beoordelen of er mogelijk auteursrechten op berusten
 • Klaarmaken van oude webvideo’s (reeds voor 2015 geselecteerd) voor instroom in de catalogus

Wat
BIEDEN WIJ?

Je komt te werken in een veelzijdige en dynamische leeromgeving met veel ruimte voor ontwikkeling in een informele sfeer. Bovendien maak je van dichtbij kennis met een van de grootste nationale erfgoedinstellingen. Maar bovenal bieden we een stage waar je urenlang op YouTube mag rondhangen.

HERKEN JIJ
JEZELF IN DIT PROFIEL?

 • Je volgt een gerelateerde HBO of WO opleiding (zoals Media & Cultuur, Cultureel erfgoed of vergelijkbaar)
 • Je hebt affiniteit met social media, influencers en YouTubers
 • Je bent op de hoogte van alle (online) trends
 • Je hebt affiniteit met de geschiedenis en toekomst van de media
 • Je hebt goede communicatieve vaardigheden, oog voor detail en bent accuraat
 • Kennis van auteursrechten is een pré
 • Je bent een zelfstandige werker en initiatiefrijk

Beeld en Geluid streeft naar een grotere culturele diversiteit van zijn publiek, programmering en personeel. Als je hieraan bijdraagt heb je sowieso een streepje voor!

Wie is Beeld en Geluid

Beeld en Geluid is het toonaangevende instituut voor media. Een inspirerende, creatieve en toegankelijke ontmoetingsplek voor professionals en particulieren; online, in ons museum en soms op locatie. We zijn een van de grootste archieven ter wereld en we bewaren diverse soorten media, zoals radio- en televisieprogramma’s, video(games), geschreven pers, politieke prenten, gifjes, websites en objecten. Beeld en Geluid is één van de autoriteiten die objectief het Nederlandse medialandschap in kaart brengt en actuele ontwikkelingen benadert vanuit media-historisch perspectief. Zo laten we zien welke impact media hebben op ieders leven. Dat doen we met een groot aantal partners, zoals creatieve mediamakers, knappe deskundigen, betrokken bedrijven en relevante influencers. Op die manier dragen we samen bij aan een mediawijzere wereld.

Heb je nog vragen?
OF WIL JE MEER INFORMATIE?

NEEM CONTACT MET ME OP

Belinda Gelsema | Mediastages

Belinda Gelsema | Mediastages

Adviseur Werving Talent 035 6466 280