Het (radio) hoorspel heeft het afgelopen decennium opnieuw aan aandacht gewonnen, niet alleen op de radio en via podcasts, maar ook op theater- en concertpodia en in museale contexten. De revival van het hoorspel gaat gepaard met een hernieuwde belangstelling onder literatuurwetenschappers en musicologen naar de artistieke ontwikkeling van het genre. Hoorspelen vormen een hybride genre, waarin verschillende kunstvormen tot uitdrukking kunnen komen, doordat literaire en theaterteksten, filmscripts, actualiteiten, operalibretti naar hoorspel zijn omgevormd.

Er is in de jaren zestig en zeventig veel geëxperimenteerd met de vertelvormen en techniek. De rol van componisten, musici en technici bij deze spelen is pas kort onderwerp van onderzoek. Door Dr. Lelieveldt is in 2019 een begin gemaakt met een inventarisatie van welke componisten en musici in Nederland hebben bijgedragen aan dit genre en welke omroepen daarin een voortrekkersrol vervulden. Tijdens dat project bleek dat de archiefsituatie nog zo versnipperd is en de metadata in collecties vaak zo onvolledig dat een extra paar handen nodig is om de relevante bronnen toegankelijk te maken voor verder muziekhistorisch onderzoek.

De stage biedt de mogelijkheid om te leren over collectiebeheer-vraagstukken in een levendige museumorganisatie.

Stage
KENMERKEN

wat
GA JE DOEN

  • onderzoeker Philomeen Lelieveldt ondersteunen bij het opzoeken en terugvinden van relevant bronnenmateriaal, partituren en audio-opnames van muziekhistorisch interessante spelen, in collecties van Beeld en Geluid, het Muziekcentrum van de Omroep, het Nederlands Muziek Instituut in Den Haag en het Katholiek Documentatie Centrum in Nijmegen (archief KRO).
  • verbeteren van de toegang en het verrijken van informatie in een aantal collecties van Beeld en Geluid: zoals het archief van de Prix Italia, de database van de typoscripten, de archieven van hoorspelregisseurs en musici.
  • teksten schrijven over je vondsten voor de Beeld en Geluid website/wiki/Tilt
  • meehelpen bij de organisatie, deelnemen en verslagleggen van een tweedaagse internationale workshop over muziek in hoorspelen met wetenschappers en archivarissen.

Wat
BIEDEN WIJ?

De stage leert je over collectiebeheer-vraagstukken in een levendige archief en museumorganisatie. Je doet ervaring op in archiefonderzoek en bij de organisatie van een internationale workshop Je traint schrijfvaardigheid voor korte online artikelen

Mogelijkheid voor eigen (afstudeer) onderzoek.

HERKEN JIJ
JEZELF IN DIT PROFIEL?

  • Studierichting: Musicology, Media Studies, Theaterwetenschap, Literatuurwetenschap, Geschiedenis. 15 ECTS – (niveau 3/ MA)
  • Wij zijn op zoek naar iemand die houdt van speuren in archieven. Je bent in staat om noten te lezen en kunt partituren lezen.
  • Je hebt talent in het zoeken en bevragen van databases en catalogi en enige kennis over de Nederlandse (muziek) en of radiogeschiedenis;
  • Ervaring met Microsoft Excel is een pré
  • Je Nederlandse taalbeheersing is uitstekend, je Engels is goed.
  • Verder ben je creatief en meedenkend en een teamplayer.

Wie is Beeld en Geluid

Beeld en Geluid is het toonaangevende instituut voor media. Een inspirerende, creatieve en toegankelijke ontmoetingsplek voor professionals en particulieren; online, in ons museum en soms op locatie. We zijn een van de grootste archieven ter wereld en we bewaren diverse soorten media, zoals radio- en televisieprogramma’s, video(games), geschreven pers, politieke prenten, gifjes, websites en objecten. Beeld en Geluid is één van de autoriteiten die objectief het Nederlandse medialandschap in kaart brengt en actuele ontwikkelingen benadert vanuit media-historisch perspectief. Zo laten we zien welke impact media hebben op ieders leven. Dat doen we met een groot aantal partners, zoals creatieve mediamakers, knappe deskundigen, betrokken bedrijven en relevante influencers. Op die manier dragen we samen bij aan een mediawijzere wereld.

Heb je nog vragen?
OF WIL JE MEER INFORMATIE?

NEEM CONTACT MET ME OP

Belinda Gelsema | Mediastages

Belinda Gelsema | Mediastages

Adviseur Werving Talent 035 6466 280