Van Studie naar Stagesucces: Mijn ervaring bij de NPO


Van Studie naar Stagesucces: Mijn ervaring bij de NPO

Mijn naam is Helge Moes en ik kan met trots zeggen dat ik het afgelopen half jaar stage heb gelopen bij de NPO, maar er ging een hoop aan vooraf voordat ik überhaupt aan mijn stage kon beginnen. Wat waren mijn overwegingen bij het selecteren van een geschikte stage? Hoe ben ik bij de NPO beland? En welke stappen heb ik genomen tijdens dit proces? Er zijn namelijk veel dingen waar je rekening mee moet houden als je een half jaar stage gaat lopen in Hilversum. Daarom deel ik graag mijn ervaring met jullie.

Een overvloed aan opties
Toen de zoektocht naar mijn stage begon wist ik niet zo goed waar ik moest beginnen. Ik was naar informatie-evenementen geweest en sprak met verschillende instellingen en bedrijven. Toch had ik zelf al een idee. Ik was altijd al benieuwd geweest hoe het zou zijn om in Hilversum te werken bij de publieke omroep en dus ging ik op zoek naar de mogelijkheden om daar een stageplaats te krijgen. Eerst keek ik op de websites van verschillende omroepen, maar er waren zoveel vacatures dat het lastig was om een goede keuze te maken. Uiteindelijk kwam ik bij de website van Mediastages terecht en kon ik naast alle vacatures, ook de ervaringen van voorgaande stagiairs lezen. Aan de hand van deze verhalen vielen er al een paar opties af en kreeg ik een beter beeld van waar ik stage wilde lopen. Dit hielp mij verder met mijn keuzestress en nadat ik mijn sollicitatiegesprek had over Teams vanuit een hotel in Cambodja waar ik op summerschool was, kreeg ik te horen dat ik in september kon beginnen!

Van theorie tot praktijk
Vanuit mijn studieachtergrond en onderzoeksmasters in communicatiewetenschap kon ik op veel stages solliciteren. Echter, voor mijn studie was het een vereiste dat de stage onderzoeksgerelateerde taken had. Daarom hield ik vacatures met betrekking tot onderzoek in de gaten. Ik kwam toen bij een vacature terecht waarbij ik trendonderzoek kon doen en na het lezen van de vacature was ik direct geïnteresseerd!

De NPO is een groot bedrijf en er wordt veel van je verwacht. In het begin vond ik het daarom ook heel spannend! Gelukkig was ik niet alleen en was er naast het vaste team ook een mede-stagiair waar ik vaak mee moest samen werken. Toch was het in mijn positie belangrijk dat ik ook zelfstandig moest werken aan mijn eigen onderzoek. Doordat ik onder de indruk was van de mensen waarmee ik werkte, vond ik het in het begin lastig om vragen te stellen en wilde ik niemand tot last zijn. Maar ik merkte al gauw dat ze juist waardeerden dat ik vragen stelde en dat ik initiatief nam om contact te leggen. Omdat er in korte tijd veel van je verwacht wordt bij de NPO, is het de bedoeling dat je goed communiceert en contact houdt met je collega’s. Je staat er dus nooit alleen voor.

Daarnaast was ik aan de universiteit gewend om media-effecten via artikelen en boeken te bestuderen, maar bij NPO zijn ze vooral bezig met het onderzoeken vanuit de praktijk. Er is daarom ook niet altijd een duidelijke richtlijn waar je aan vast kunt houden, dit was ik wel gewend vanuit mijn studie. Ik leerde vanaf dag één dat ik mij moest aanpassen om op een praktische manier te leren denken en handelen. Toch waren er ook momenten waar ik gebruik kon maken van mijn academische ervaring. Toen ik voor de NOS een survey-onderzoek moest uitvoeren en een focusgroepsessie mocht bijwonen, kon ik een bijdrage leveren die ik vanuit mijn studie had geleerd. Zo zie je maar weer: wat je op school leert, pas je wel degelijk toe in je stage!

Tips en tricks
Een half jaar lijkt lang, maar het vliegt zo voorbij. Daarom heb ik geleerd dat het belangrijk is om zo efficiënt mogelijk met je tijd om te gaan tijdens je stage. Ik raad dan ook aan om vaste vergaderingen in te plannen met de begeleiders aan het begin van de stage en een onderzoeksplan op te stellen, maar flexibel te blijven om aanpassingen te kunnen doen waar nodig. Hierbij is communicatie met zowel je studie als je stage heel belangrijk! Een algemeen advies dat ik iedereen zou willen geven is om een open houding te hebben om nieuwe dingen te leren en niet bang te zijn om vragen te stellen of fouten te maken. Als stagiair ben je er om te leren en om ervaring op te doen, dus fouten maken mag en hoort er nou eenmaal bij.

Vanaf het begin van de stage raad ik je aan om specifieke leerdoelen met je stage begeleider te bespreken, omdat je deze leerdoelen tegen het einde van je stage wilt hebben bereikt. Als student en stagiair ben je er ook om te leren en niet alleen de koffie te halen! Daarnaast kan het zo zijn dat er tijdens je stage veel van je gevraagd wordt en dat de werkdruk anders is dan wat je gewend bent van je studie. Op dit soort momenten is het belangrijk om dit bespreekbaar te maken en te benadrukken dat je stagiair bent. Het is immers van belang dat je ook tijd en ruimte krijgt om te ontspannen, een leven buiten je stage te hebben of aan je studie te kunnen werken.

Tegen het einde van je stage raad ik aan om een moment af te spreken met je collega’s om constructieve feedback te vragen. Je collega’s hebben in de periode dat je stage hebt gelopen veel over jou geleerd waar jij je waarschijnlijk niet van bewust bent. Ze kunnen je dus veel informatie over jou vertellen waar jezelf nog van kan leren of niet wist. Bovendien is het meteen een leuke manier om je stage af te sluiten. Ik heb hier veel van geleerd en neem dit zeker mee naar mijn volgende stage of werkplek. Voor de kersverse studenten die stage gaan lopen: ga volledig op in het proces, blijf flexibel en sta open voor de mogelijkheden die op je pad komen en communiceer goed met je stagebegeleiders en mede-stagiairs. Veel succes met het vinden van je droomstage!

Deze blog is geschreven door Helge Moes op zijn laatste stagedag.

Publicatie datum: 15 februari 2024

nog meer stage verhalen 👀