Sem Kortlever, Stagiair Redactie MAX Vandaag bij Omroep Max

Ik ben Sem Kortlever en heb stage gelopen op de redactie van MAX Vandaag, de website van Omroep MAX. De tijd is voorbijgevlogen en ik ben er elke dag met plezier heengegaan. Ik kwam in een klein team met behulpzame en leuke collega’s terecht. Je wordt er echt als volwaardige kracht en onderdeel van het team gezien. Ik heb zelfs meegedaan aan het Omroep voetbaltoernooi.

Hoe vind je een stage?
Eerst wist ik niet goed hoe ik het beste aan een stage moest komen. Ook wist ik niet of ik stage wilde lopen bij een lokaal of landelijk medium. Een klasgenoot wees me op het bestaan van Mediastages. Ik vond gelijk een hoop vacatures die me aanspraken en wist al snel dat ik bij een landelijk medium stage wilde lopen. Het was handig dat je een goed overzicht kreeg van het type stage, wat je allemaal al moet kunnen en wat je op die stage gaat doen en leren. Ik solliciteerde uiteindelijk op vier plekken en ben op twee plekken op gesprek gevraagd. MAX Vandaag was er daar één van. Het gesprek voelde gelijk goed en nog geen kwartier na mijn gesprek kreeg ik al een belletje dat ik was aangenomen.

Wat heb ik geleerd bij mijn stage?
Ik heb veel geleerd tijdens mijn stage. Ik studeer journalistiek, maar waar je op de opleiding verzeild raakt in eindeloze processen, kun je hier volop produceren. De snelheid van de producties sprak me zeker aan. Ik was elke dag met andere onderwerpen bezig en heb daar, los van mijn ontwikkeling als schrijver, veel van geleerd en extra kennis opgedaan. Ik heb geleerd om op verschillende manieren te schrijven, afhankelijk van het onderwerp. Het ene onderwerp vraagt om een iets verhalendere schrijfstijl, een ander onderwerp juist om een meer zakelijke, feitelijke schrijfstijl. Je leert bovendien om echt tot de kern van een onderwerp te komen en informatie te filteren. De doelgroep van de website is 50+, maar ik adviseer om je daar niet door te laten afschrikken. De onderwerpen die 50+’ers aangaan, zijn ook voor jongeren relevant. Naast artikelen voor de website MAXVandaag.nl heb ik ook behoorlijk wat geschreven voor de website van MAX vakantieman. Daar leer je om weer op een iets andere manier te schrijven. Daar schrijven we bijvoorbeeld in de ‘je-vorm’, terwijl dat bij MAX Vandaag de ‘u-vorm’ is. Op MAX vakantieman zijn de meeste onderwerpen net iets luchtiger, waardoor er meer om een verhalende schrijfstijl gevraagd wordt.

Tips voor het zoeken van een stage
Ik adviseer mensen die op zoek zijn naar een stage in de mediawereld om jezelf eerst de vraag te stellen of je bij een lokaal of landelijk medium stage wilt lopen. Als je de voorkeur geeft aan een landelijk medium, kun je handig zoeken via Mediastages. Je kunt gemakkelijk filters instellen over de duur van de stage, het type stage en of er een afstudeeropdracht mogelijk is.
Daarna is het goed om na te denken over welke kant je op wilt. Televisie? Radio? Online? Zelf vind ik meerdere dingen leuk en wil ik de opties openhouden. Zelf heb ik stage gelopen op een online redactie, maar ik heb bijvoorbeeld ook gesolliciteerd bij een televisieprogramma. Mocht je net als ik nog niet goed weten wat je in de toekomst wilt doen, is het verstandig om te solliciteren bij een mediabedrijf dat op meerdere terreinen actief is. Bij Omroep MAX heb ik op de online redactie stage gelopen, maar ook een dag meegelopen bij de televisie en radio. Misschien kom je er zo wel achter wat je het allerleukste vindt, of wat je later absoluut niet wilt doen.

De foto is gemaakt tijdens het omroep voetbaltoernooi. Ik sta rechts op de foto.
Publicatie datum: 07 juni 2024

nog meer stage verhalen 👀