Radiomaken bij BNNVARA: Luuk Diepeveen

Het verhaal van mijn stage bij Dijkstra & Evenblij Ter Plekke

Mijn naam is Luuk Diepeveen en het verhaal van mijn stage is anders dan dat van de meeste mensen. Ik was voordat ik begon aan mijn stage namelijk al helemaal afgestudeerd, en ook nog eens in een totaal andere richting dan media/journalistiek. Toch besloot ik mijn droom na te jagen om in de media te werken, en een van de eerste stappen in het laten uitkomen van die droom was deze stage die ik via Mediastages heb gevonden.

Hoe vind je een stage?
Voor mij was Mediastages het ideale platform om een stage te vinden. Je hebt er een duidelijk overzicht van de mogelijkheden, je kan lezen over de ervaringen van anderen en je kan op één plek solliciteren en reacties op sollicitaties binnenkrijgen. Bovendien was het voor mij heel fijn dat ik, ondanks dat ik al afgestudeerd was, toch in aanmerking kwam voor stagelopen via Mediastages. Ik heb op een aantal stages gereageerd in gebieden die me echt aanspraken: met name radio, muziek en sport. Vrij snel mocht ik bij BNNVARA solliciteren, en de rest is geschiedenis.

Wat heb ik geleerd bij mijn stage?
Omdat ik geen journalistieke of media gerelateerde opleiding heb gedaan, heb ik voor mijn gevoel in een sneltreinvaart ontzettend veel geleerd. Als redacteur bij Dijkstra & Evenblij Ter Plekke deed ik iedere week de voorbereiding van een aantal gesprekken/interviews voor in de uitzending van die week. Daar komt van alles bij kijken: het bedenken van goede onderwerpen, het vinden van de juiste gast(en) bij een onderwerp, het uitwerken van de opzet van het gesprek/interview en nog veel meer. Daarnaast heb ik mogen werken met ervaren journalisten, waaronder de presentatoren Erik Dijkstra en Frank Evenblij. Omdat het team dat aan dit programma werkt relatief klein is, krijg je al snel veel verantwoordelijkheid en ben je overal bij. Je maakt dus echt mee hoe het programma van een eerste idee uitgroeit tot een bomvolle uitzending met live-muziek en gesprekken over allerlei verschillende onderwerpen.

Tips voor het zoeken van een stage
Ik zou studenten die een stage zoeken vooral willen meegeven te kijken naar een stage die echt bij je past. Ik denk dat het heel belangrijk is dat je op je plek bent bij het programma of bedrijf waar je stage gaat lopen. Zo was ik heel blij met een stageplek bij Dijkstra & Evenblij Ter Plekke, omdat het concept van het programma (het zendt elke week uit vanuit een andere gemeente in Nederland) goed past bij mijn vooropleiding (aardrijkskunde).

Ook was ik blij dat mijn stageplek binnen BNNVARA was, omdat dat een bedrijf is waar heel veel goede programma’s worden gemaakt en waar veel ruimte is voor het ontwikkelen van je talent. Ook mocht ik binnen BNNVARA meekijken bij andere redacties/programma’s en heb ik twee weken mogen ruilen met een stagiair bij een ander programma. Dus volg je interesses en dan kom je hopelijk op net zo’n fijne stageplek terecht als ik.

Deze blog is geschreven door Luuk Diepeveen. Luuk heeft stage gelopen bij BNNVARA van september 2023 tot eind januari 2024. 

Publicatie datum: 08 februari 2024

nog meer stage verhalen 👀