5 ORIGINELE SOLLICITATIETIPS

Je kent ze vast wel: de standaard sollicitatietips als ‘zet een foto op je CV’, ‘lees je goed in’, en ‘neem de tijd om een goede motivatie te schrijven’. Deze blog gaat niet over die standaard tips, maar we delen graag onze top 5 originele sollicitatietips die je wellicht nét dat stapje verder helpen:
  1. Was je handen voor je gesprek. Grote kans dat je gespannen bent voordat je op gesprek gaat. Daarom is het fijn om vlak voor je gesprek even je handen te wassen, zodat jouw eerste indruk niet een klam zweethandje is😉
  2. Denk aan iets waar je blij van wordt. In datzelfde thema gespannenheid: als je vlak voor of aan het begin van het gesprek een herinnering ophaalt van iets waar je blij van wordt, dan ben je niet alleen direct meer ontspannen, die rust kun je ook meteen gebruiken in je gesprek en daarmee geef je jouw gesprekspartner een inkijkje in jouw authentieke zelf.
  3. Lichaamshouding. Het grootste deel van onze communicatie gaat non-verbaal. Jouw houding vertelt dus ook heel veel over jou. Probeer deze voor je te laten werken door rechtop te lopen en te zitten, met je voeten stevig op de grond. Met een open houding (dus geen armen en benen gekruist) laat je zien dat je open staat voor het gesprek en daarnaast komt de informatie ook beter binnen.
  4. Vraag hoe de lunchpauze eruit ziet. Hierdoor krijg je direct een beeld van hoe de collega’s met elkaar omgaan en wat de bedrijfscultuur is. Én of die bij jou past. Eet iedereen samen in de kantine, worden er gezamenlijk salades gemaakt en in het zonnetje opgegeten of hapt iedereen snel achter z’n eigen laptop de bammetjes weg?
  5. Kies je plek aan tafel. Als je in de gelegenheid bent, kies er dan voor om niet recht tegenover je gesprekspartner te gaan zitten, maar aan de zijkant. Als je frontaal tegenover elkaar zit, is er direct een soort wedstrijdhouding. Als je echter naast elkaar zit, of de een aan de lange kant en de ander aan de kopse kant van de tafel, ben je fysiek direct al letterlijk meer “aan dezelfde kant” en dus minder in een wedstrijdhouding. Denk maar eens aan een auto: als je naast elkaar in de auto zit, gaan de gesprekken vaak soepel en praat dat makkelijker dan dat je recht tegenover elkaar aan tafel zit. Is het een idee om alle sollicitatiegesprekken voortaan in de auto of trein te voeren?;-)
Veel succes!
Publicatie datum: 11 juni 2024

nog meer stage verhalen 👀