Waarom klik je eigenlijk op vacatures?

Waarom klik je eigenlijk op een vacature? Het logische antwoord is natuurlijk dat deze jou aanspreekt. Heb je er ooit over nagedacht waarom dat is? Wij wel en daarom waren wij benieuwd naar wat Nicol Tadema ons kon vertellen over de verleiding van vacatureteksten tijdens haar Webinar afgelopen dinsdag.

Klikken op vacatures doe je dus als je denkt dat deze bij je passen, toch zit er meer achter dan alleen dit. Ons onderbewuste brein pakt namelijk van alles op en als je weet hoe je daarop inspeelt kan je de aandacht van mensen makkelijk sturen.

Het gebruik van taal
Zo heb je veel verschillende manieren om taal voor je te laten werken. Eentje die we vast allemaal wel ergens hebben gehoord is de gouden regel van drie, waarin alles in drievoud beter is. Drie opties, opsommingen van drie en drie voorbeelden waarom alles in drievoud beter is…
Ook woordjes zoals of, maar en als zijn woorden die we eigenlijk dagelijks gebruiken en vaak zonder er al te over na te denken. Toch blijkt het dat deze woorden onze verwachtingen en aandacht kunnen sturen in bepaalde richtingen.

De invloed van afbeeldingen
Woorden zijn overigens niet het enige wat het menselijk onderbewust zijn aanspreekt. Zo spelen afbeelding ook een hele grote rol. Als er mensen op de foto staan dan volgen onze ogen altijd waar zij naar kijken, wijzen of naartoe lopen. Die solliciteer knop wordt dus niet zomaar ergens op de site neergezet. Zelfs over de vorm van de knop is nagedacht met de intentie mensen erop te laten klikken.

Goed of slecht?
Zowel woorden als beelden kunnen een positiefs én een negatieve associatie opwekken. Zo heb je vacatures die perfect op alles kunnen inspelen waardoor je gelijk wilt solliciteren. Het tegenovergestelde effect is natuurlijk ook mogelijk; je bekijkt een vacature en vraagt je af of je hier eigenlijk wel wilt werken.
Voor ons was het vooral leuk om te zien hoeveel dingen werkelijk terugkomen in de praktijk, omdat we die zelf ook gebruiken of herkennen.

Vacatureteksten schrijven is eigenlijk net als door de Ikea lopen. Je bepaalt heel bewust waar mensen naar kijken, in welke volgorde en hoe dat in elkaar over gaat. Het uiteindelijke doel voor de Ikea is dat jij zoveel mogelijk koopt voordat je bij de uitgang bent en het uiteindelijk doel van een vacaturetekst is dat jij zoveel mogelijk overtuigd wordt om op de ‘solliciteer’ knop te drukken.

Niet alleen de schrijvers van vacatureteksten moeten dus goed opletten, maar ook de lezers! De drie grootste tips om mee te nemen als je de volgende keer solliciteert: Kijk goed naar de opbouw van de pagina, waar worden jouw ogen naartoe geleid? Welke woorden worden gebruikt om jou aan het denken te zetten of juist af te schrikken…
Tot slot, hoe pakken ze de opsomming aan? Komen ze met een hele waslijst aanzetten of hebben ze heel zorgvuldig de juiste beschrijvingen er overzichtelijk bijgezet. Dus de volgende keer als je een vacature leest, weet jij waar je onderbewuste brein allemaal aandacht aan geeft!

Publicatie datum: 15 mei 2023

nog meer stage verhalen 👀