‘De onzekere reis van studenten: Stress en Prestatiedruk’


Jullie kennen het vast wel. Drukke tentamenweken, in één avond een heel schoolboek uitlezen of te laat beginnen met het schrijven van een verslag. Ik weet me er soms geen raad mee. Om het drukke studentenleven toch vol te kunnen houden, maak ik af en toe gebruik van mijn ADHD-medicatie. Maar ik ben niet de enige. Zelfs studenten die niet gediagnosticeerd zijn met ADHD of ADD grijpen ernaar: ‘In drukke periodes is Ritalin gewoon handig', dat zijn de woorden van een niet gediagnosticeerde student. Dit is een ongezonde en jammere gedachte, aangezien er genoeg andere manieren zijn om goed te focussen op schoolwerk.

De strijd tegen schoolstress
Stress en prestatiedruk zijn veel voorkomende begrippen onder studenten. Uit onderzoek is gebleken dat 1 op de 20 studenten wel eens Ritalin gebruikt om voor een paar uur in een hyperfocus terecht te komen en zo hun deadlines te kunnen halen [Instituut Verantwoord Medicijngebruik 2021]. Veel van deze studenten gebruiken Ritalin zonder doktersrecept wat het direct onverantwoordelijk maakt.

Makkelijk te verkrijgen en gebruiken
Ik hoor je denken, hoe komen deze studenten aan dit middel? Veel studenten hebben in hun sociale kringen iemand rondlopen die is gediagnosticeerd en Ritalin krijgt voorgeschreven door de dokter. Zij krijgen genoeg mee om henzelf en vrienden hiermee te voorzien. En het gebruik? Veel studenten gebruiken het dus om in die hyperfocus te komen of als partydrug doordat je dopamineniveau enorm toeneemt.

Toch niet zo gunstig
Dat veel niet-gediagnosticeerde studenten Ritalin gebruiken, brengt negatieve effecten met zich mee. Wanneer het niet om medische redenen gaat, wordt er afgeraden om het middel te nemen. De mensen waarbij het dopamineniveau al hoog genoeg is, gaan juist slechter presteren. De werking van dopamine verstoor je door die drugs te nemen. Je over doseert dan het brein, terwijl een heleboel studenten zich prima kunnen focussen. Pas er dus mee op!

Neem die koude douche!
Je schooldag gaat van start en jij hebt nogal veel aan je hoofd. Wat kan helpen om alerter te worden is een koude douche. Zo begin je je dag goed en kan je er voor de rest van de dag tegenaan. Het koude water stimuleert je lichaam en vermindert je vermoeidheid en stress. Ook is uit onderzoek gebleken dat een koude douche depressieve gevoelens vermindert. Dit terwijl Ritalin juist depressieve gevoelens kan opwekken. Dan lijkt een koude douche me toch een beter alternatief!

Dat ommetje helpt toch wel echt
Om je schoolprestaties te bevorderen, is het van belang om goed voor jezelf te zorgen. Het nemen van niet-voorgeschreven medicatie is dan natuurlijk niet de manier. Neem voldoende rust, eet gezond en regelmatig. De vitamines B en C zitten in gezond voedsel en zullen helpen bij vermoeidheid. Ook is het belangrijk om in beweging te blijven. Dit kan namelijk stress verdrijven. Haal dus even tussen je schoolopdrachten door een frisse neus om weer op te laden.

Bakkie?
Goed voor jezelf zorgen betekent natuurlijk ook jezelf trakteren op koffie! Cafeïne wordt dan ook echt omschreven als een alternatief voor Ritalin. Het zorgt ervoor dat je je beter kunt concentreren. Ook voel je je minder vermoeid.

Deze blog is geschreven door onze stagiair Leonie. Mocht je vragen of opmerkingen hebben n.a.v. van deze blog dan kan je ons bereiken via info@mediastages.nl of DM via Instagram.


Bronnen:
https://www.nporadio1.nl/nieuws/wetenschap-techniek/659c2dd6-74d0-4213-b74e-812783597b2c/smartdrugs-populair-onder-studenten-maar-kunnen-averechts-werken-pas-ermee-op

https://www.medicijngebruik.nl/over-ivm/persbericht/5021/sommige-studenten-kunnen-niet-meer-studeren-zonder-adhd-pil

https://www.aov.nl/faq/welke-voedingssupplementen-ondersteunen-bij-vermoeidheid

https://irisdegoede.nl/blogs/blog/vitamine-d3-bij-een-winterdip#:~:text=Vooral%20minder%20blootstelling%20aan%20de,vitamine%20D%20bij%20te%20slikken.

https://www.rtlnieuws.nl/editienl/artikel/5408525/studeren-met-een-pilletje-zonder-adhd

https://www.sanitino.nl/10-positieve-effecten-van-een-koude-douche#:~:text=Koud%20douchen%20kan%20het%20deel,de%20depressieve%20gevoelens%20kunnen%20afnemen.

https://www.zamnesia.nl/blog-de-effecten-van-cafeine-tijdens-het-studeren-n1437

https://wakeupstudent.nl/met-ritalin-op-studeren-effectief-of-schadelijk/Publicatie datum: 09 oktober 2023

nog meer stage verhalen 👀