De impact van afstudeerders

De impact van afstudeerders op jouw bedrijf
Afwijzing na afwijzing, dit is iets waar veel afstudeerders mee te maken hebben als zij op zoek gaan naar een afstudeerstage. Bedrijven zien 2 soorten sollicitanten voorbijkomen: sollicitanten die op zoek zijn naar een meewerkstage of sollicitanten die op zoek zijn naar een afstudeerstage. Helaas lijkt er vanuit bedrijven veel minder vraag te zijn naar het tweede. Hierdoor komen veel afstudeerders moeilijk aan hun stage. Dit terwijl deze stagiairs juist een grote bijdrage leveren aan jouw bedrijf.

Ander soort begeleiding nodig
Hoewel een afstudeerstage voor bedrijven als een grote verantwoordelijkheid klinkt, hebben deze stagiairs over het algemeen juist minder begeleiding nodig in het meewerken, maar natuurlijk wel begeleiding bij hun scriptie of afstudeeropdracht. Er wordt namelijk van studenten in hun laatste jaar verwacht dat zij zelfstandig en minder afhankelijk zijn. Terwijl een meewerkstage, zoals de naam al verklapt, meer gaat om het volledig meewerken in een bedrijf.

Grote bron van kennis en ervaring
Afstudeerders hebben al een aantal jaar studie achter de rug, als ze hebben opgelet in de klas kan dat betekenen dat ze over meer kennis beschikken dan andere studenten. Ook hebben ze waarschijnlijk al een eerdere stage gelopen en daar ervaring opgedaan. En je weet wat ze zeggen; 'Wijsheid komt met de jaren' en afstudeerders zijn nu eenmaal wat ouder, wat kan betekenen dat je een iets volwassener persoon aanneemt als je kiest voor die afstudeerder.

Een onderzoek dat van toegevoegde waarde is
Bij het afstuderen wordt de stagiairs een opdracht meegegeven vanuit hun opleiding. Zij gaan onderzoek doen naar iets wat relevant is voor het bedrijf. Op deze relevantie worden zij beoordeeld en hierdoor ben je als bedrijf verzekerd van een goed beargumenteert en uitgebreid onderzoek. Hier kan jouw bedrijf alleen maar van profiteren!

Win-win!
Uit Werf& (Boerman, 2022) is gebleken dat 21% van de stagiairs na hun stageperiode bleef hangen in 2022. Veel afstudeerders kiezen voor het bedrijf waar zij hun opdracht hebben uitgevoerd aangezien ze weten wat het bedrijf voor hen zal betekenen. Dit is voor het bedrijf natuurlijk alleen maar positief. Zij weten namelijk ook wat zij aan deze stagiair hebben. Daarnaast zal de inwerktijd minder lang duren aangezien zij bepaalde taken al eerder hebben uitgevoerd. Dit kan je dus een win-winsituatie noemen!

Bronnen:

  • Boerman, P., & Boerman, P. (2021, 5 oktober). Ondanks de krapte mogen stagiairs (nog) niet vaker blijven. Werf&. https://www.werf-en.nl/stagiairs-mogen-nog-niet-vaker-blijven/
  • Magnet.Me. (2022, 26 oktober). Ik zoek een afstudeerstage. Magnet.me. https://magnet.me/guide/nl/ik-zoek-een afstudeerstage/#:~:text=Tijdens%20een%20afstudeerstage%20ondersteun%20je,van%20dit%20onderzoek%20je%20afstudeerscriptie.
  • Van Namen, D. (2017, 7 juni). Blog Annick: Waarom afstudeerstagiaires wél nuttig zijn. Profielen. https://profielen.hr.nl/2016/blog-annick-waarom-afstudeerstagiaires-wel-nuttig-zijn/
Publicatie datum: 09 november 2023

nog meer stage verhalen 👀