Wil je mee naar Gran Canaria? Stage bij ITV Studios

Het afgelopen halfjaar heb ik stage mogen lopen als redactie- en productiestagiaire bij ITV Studios. Graag neem ik jullie mee in mijn ervaringen binnen dit bedrijf.

Veeleisend
Van mijzelf ben ik iemand die graag alles in mijn leven al uitgestippeld heeft. Op één vlak wilde mij dit alleen niet helemaal lukken, één heel belangrijk vlak. Ik had namelijk geen idee wat ik na mijn studie wilde gaan doen. Ik studeer Ondernemerschap & Retail Management, maar was voor na mijn studie meer op zoek naar iets waar ik mijn creativiteit kwijt kon. Zoiets wilde ik dus ook graag in mijn stage vinden. Als mensen mij dan vroegen wat ik belangrijk vind bij mijn stagebedrijf, had ik een hele waslijst met eisen waar het voor mij hoe dan ook aan moest voldoen:
- Ik wil creatief kunnen nadenken
- Ik ben graag bezig zijn met nieuwe en inspirerende dingen bedenken
- Ik wil graag mijn plan- en organiseertalent toepassen
- Ik werk graag in teamverband
- Ik wil een ervaring opdoen die buiten bereik lijkt

En het allerbelangrijkst vond ik om een stage te vinden waar ik iedere dag met plezier naar toe zou komen, hoe lang mijn werkdagen ook zouden zijn.

Het vinden van ITV Studios
Toen ik deze zoektocht bijna had opgegeven en tot de conclusie kwam dat mijn eisenlijst onrealistisch zou zijn, kwam ik op Mediastages terecht. Hier zag ik verschillende vacatures voorbijkomen als redactie- of productie stagiair, heel mijn eisenlijst werd in deze stage afgevinkt.

Ik ging mij wat verder oriënteren in de bedrijven bij Mediastages en kwam zo terecht bij ITV Studios. Dit bedrijf sprak mij aan door het grote aanbod aan televisiecontent en de manier hoe zij zeiden stagiaires te begeleiden.

Geen kennis van de tv wereld
Ik vond het erg spannend hier te solliciteren, voornamelijk omdat ik helemaal geen kennis of ervaring had met de televisiewereld. De meeste van mijn medestudenten gingen namelijk stagelopen bij Retail bedrijven, in bijvoorbeeld de marketing. Stage lopen bij ITV Studios is dus iets totaal anders dan mijn opleiding. Daarnaast woon ik ruim 100 km van Hilversum vandaan. Ondanks ik mijn kansen klein achtte om aangenomen te worden, probeerde ik toch te solliciteren, dit deed ik in een open sollicitatie.

Vele grote kansen
Vrij snel nam ITV Studios contact met mij op en hadden zij een redactiestage voor mij bij het televisieprogramma Klein maar Fijn. Mijn stage vanuit school zou vanaf september starten, ik had aan ITV aangegeven dat ik eventueel ook al in augustus beschikbaar zou kunnen zijn. Klein maar Fijn zou vanaf september van start gaan, dus dit paste perfect bij mijn stageperiode.

Wil ik mee naar Gran Canaria?
Ik kreeg op een gegeven moment een telefoontje van ITV Studios of ik in augustus misschien mee zou willen naar Gran Canaria, aangezien ik dan aan had gegeven beschikbaar te zijn. Dit zou voor het nieuwe programma: Are You The One!? zijn. Ik was meteen heel enthousiast, maar natuurlijk ook heel zenuwachtig. Helemaal in mijn eentje naar het buitenland bij een vooralsnog onbekend bedrijf is natuurlijk super spannend! Ik wist van mezelf dat als ik deze kans niet zou pakken ik spijt zou krijgen. Ik heb deze dus met beide handen aangegrepen en heb hier echt een geweldige tijd gehad. Ik heb hier gewerkt als logger, dit houdt in dat je in de regie meekijkt met de livebeelden en mee typt wat relevant is om uiteindelijk uit te zenden in de afleveringen. Daarnaast werkte ik om de dag als productie stagiair, hier hielp ik het productieteam en bereidde ik challenges voor, deed ik verschillende inkopen voor de challenges, de dates of voor in de villa en zorgde ik er samen met het team voor dat de opnames goed verliepen.

Internationale titels
In de dagen tussen Are You The One en Klein maar Fijn in heb ik de kans gekregen om nog mee te helpen met Celebrity Ex On The Beach USA, nog een andere reden waarom ik ITV een inspirerend bedrijf vind, het is in het bezit van vele grote internationale titels. Hier heb ik 3 dagen meegeholpen met het uittypen van interviews met de kandidaten.

Veel titels, veel verschillende stages
Hierna ging ik dus door naar Klein maar Fijn, hier mocht ik al bij de voorbereidingen van het programma zijn, superleuk om zo vanaf het begin mee te kunnen en mogen kijken. In deze voorbereidingen bedachten we onder andere de opdrachten die de miniatuurbouwers in dit programma moesten maken. Ik voelde mij als een volwaardig en geaccepteerd lid van het team en mijn ingevingen werden ook echt serieus genomen. Een voorbeeld van zo’n idee die ook echt is toegepast; toen de opnames begonnen heb ik interviews met kandidaten uitgewerkt, de kandidaten begeleidt, het productieteam en redactieteam ondersteunt, bijvoorbeeld in het klaar maken van de opname-set. Iedereen stond ervoor open als ik vroeg of ik mee mocht kijken bij hun werkzaamheden en ik kreeg dan ook veel verantwoordelijkheden. Zo heb ik verschillende keren bij de montage gezeten en mocht ik meebeslissen of beeldmateriaal wel of niet relevant was voor de aflevering.

Na Klein maar Fijn had ik nog 1,5 maand stage over en deze heb ik gedaan bij Verslaafd. Bij Klein maar Fijn heb ik redactie gedaan, dus meer over de inhoud van het programma en hier zou ik productie gaan doen. Ik kreeg hier ook direct weer veel kansen, zo heb ik in mijn eentje de verantwoordelijkheid gekregen om locaties voor de opnames te zoeken en te regelen. Ernaast zorgde ik ervoor dat alles goed verliep tijdens de opnames.

Waarom ITV Studios als stagebedrijf?
Al met al zou ik ITV Studios aan iedereen aanraden als stagebedrijf. Als ik kijk naar de vele ervaringen die ik heb op mogen doen, ik heb in totaal 4 verschillende televisieprogramma’s met hele uiteenlopende en gevarieerde werkzaamheden, is dit echt een plek waar je niet alleen je ervaring vergroot maar je jezelf ook echt ontwikkelt. Ernaast vond ik het heel fijn hoe open iedereen was en je serieus wordt genomen als stagiair, het voelt als een echt warm bad. Mijn belangrijkste eis, elke dag met plezier naar mijn stage komen is dan ook 100% uitgekomen. Daarnaast blijven de kansen ook komen, zo ben ik nu nog steeds als oproeper actief binnen ITV Studios.

Ga je dromen achterna!
Ik hoop dat ik hiermee jullie wat meer informatie heb kunnen geven hoe het werken als stagiair productie/redactie bij ITV Studios is en wil ik jullie meegeven dat je altijd je dromen achterna moet gaan, ook al denk je zoals ik, dat bijvoorbeeld je ervaring of studie niet voldoet aan de eisen.
Publicatie datum: 08 maart 2022

nog meer stage verhalen 👀