Van Stage Lopen tot de Koning Begroeten: Jesse van Beljouw

Jesse van Beljouw. Ooit begonnen als stagiaire bij de redactie van NOS en nu aan het werk als online redacteur en social media specialist voor Brabantse titels van DPG Media. Wij waren benieuwd naar haar loopbaan en één ding is zeker, dat is absoluut geen saai verhaal!

’Heel de coupé heeft het geweten’
Jesse is begonnen met een bachelor communicatie wetenschappen aan de Vrije Universiteit in Brussel. Na het eerste jaar bleek al snel dat deze opleiding niet haar ding was. Dus besloot Jesse over te schakelen naar sociologie. Na haar bachelor koos zij voor een master journalistiek in Antwerpen.

Met deze journalistieke achtergrond lag een stage bij de NOS redelijk voor de hand. Als klein meisje droomde Jesse er al van om later bij de NOS rond te lopen. Via Mediastages was Jesse op zoek gegaan naar een stageplek en al snel werd ze uitgenodigd bij de NOS voor een selectiedag. Samen met een aantal anderen kregen ze de hele dag workshops, moesten ze dingen voorbereiden en hun ideeën pitchen. Best een spannende dag, vond Jesse, want presenteren was nou niet bepaald haar grootste hobby. Gelukkig voor haar: dromen werden werkelijkheid.

Tijdens haar treinreis terug naar huis werd Jesse opgebeld. De boodschap: ‘Je mag bij de NOS stage komen lopen’. Volgens Jesse heeft heel de coupé het geweten. ‘Ik was zó blij’. Mensen vroegen aan haar of ze een leuk telefoontje had gehad, maar haar gezicht sprak boekdelen. Een grote grijns van oor tot oor was de rest van de dag niet meer van Jesse’s gezicht af te krijgen.

Trump aan de macht
Jesse liep tijdens haar stage mee op de 24-uurs redactie van de NOS. Daar hield ze zich voornamelijk bezig met de social media kanalen. Ze schreef verschillende tweets, begeleidde Facebook livestreams en leerde eigenlijk alles op het gebied van social media. Mede door haar stagebegeleider heeft Jesse een ontzettend leuke en leerzame tijd gehad. ‘Zij was altijd heel erg enthousiast en heeft die passie bij mij aangewakkerd.’

Ondanks dat het alweer even geleden is, is er één ding echt bijgebleven bij Jesse. De nacht dat Trump werd verkozen tot president mocht zij namelijk aanwezig zijn op de redactie. ‘Dat was zo’n bijzondere ervaring. Er was zo enorm veel leven op de redactie, zo veel rumoer en iedereen was samen zo hard aan het knallen.' Het was voor Jesse echt een hele gave ervaring om daarbij te zijn en mee te maken hoe dat in z’n werk gaat.

Terug in de tijd
Toen we Jesse de vraag stelde of zij nogmaals deze stageplek zou kiezen als ze terug kon in de tijd met de kennis die ze nu heeft, twijfelde ze even. Haar droom die ze als klein meisje had was uitgekomen en ze kijkt met enorm veel plezier terug naar haar stage bij NOS. Toch zou zij dan overwegen om bij een kleinere partij stage te lopen. ‘Dit zorgt er namelijk doorgaans voor dat je meer dingen kan en mag doen en dus meer kan leren. Je zou bijvoorbeeld naast redactiewerk ook eens radio kunnen maken of als verslaggever fungeren. Bij de NOS is dat allemaal wat lastiger.

Visitekaartje
Nog voor haar stage er goed en wel opzat, zag Jesse een interessante vacature voorbijkomen bij Omroep Brabant. 'Ze zochten daar een social media redacteur, dus dat sloot wel aan bij mijn stage', vertelt ze. 'Uiteindelijk werd ik niet veel later aangenomen. Ik ben ervan overtuigd dat het wel hielp dat ik de NOS op mijn cv had staan.'

Van koffie halen tot de koning begroeten
Ook bij Omroep Brabant had Jesse het goed naar haar zin. 'Er komen daar regelmatig artiesten over de vloer. Zo mocht ik een keer John de Bever interviewen. Dat vond ik schitterend. En sowieso is daar aan gezelligheid geen gebrek op de redactie!' Na twee jaar vertrok ze naar Hilversum, waar ze zich bij RTL Nieuws op de social kanalen stortte. 'Ook mocht ik als verslaggever naar het WK Vrouwenvoetbal in Frankrijk. Een avontuur om nooit te vergeten.'
Inmiddels werkt Jesse alweer een tijdje bij de Brabantse kranten van DPG Media. Daar is zij degene die verantwoordelijk is voor de social media kanalen van het Brabants Dagblad, Eindhovens Dagblad en BN DeStem. Die functie heeft ervoor gezorgd dat ze nog niet zo lang geleden de koning mocht ontmoeten. 'Het BD bestond 250 jaar en ik werd gebeld door de hoofdredacteur dat de koning onze redactie bezoeken. Of ik ook aanwezig wilde zijn, voor het geval Willem-Alexander iets over social media zou willen weten. Daar hoefde ik niet lang over na te denken. Het blijft toch bijzonder als je kunt zeggen dat de koning op je werk is geweest!'

Wij willen Jesse bedanken voor haar tijd en het leuke verhaal! Publicatie datum: 10 januari 2022

nog meer stage verhalen 👀