Van een notitieboekje tot programma ontwikkelaar: Robbin Alberink

Van een notitieboekje tot programma ontwikkelaar: Robbin Alberink

Robbin Alberink is met 26 jaar ondertussen al ruim 3.5 jaar actief in de mediawereld. Hij wist al vanaf heel jongs af aan dat hij iets met televisie wilde gaan doen. ‘Vroeger schreef ik al programma-ideetjes op in een notitieboekje. Echt wel een passie zeg maar.’ Er was dan ook geen twijfel over mogelijk: Robbin zou stage gaan lopen binnen de mediawereld. Zo begon hij als stagiair bij Talpa Media maar is ondertussen aan de slag bij Fremantle. Beide grote spelers in Nederland, beide waardevolle bijdragen aan zijn carrière.

Zijn eerste stap binnen de mediawereld
Robbin heeft stage gelopen bij het programma RTL Live, van Talpa Media. Het was voor hem een hele leerzame stage. Als redactie ondersteuning was het zijn taak om introductiefilmpjes te maken, gesprekken voor te bereiden en gasten op te vangen. ‘Eigenlijk alles wat normale redacteuren ook doen.’ Dit maakte zijn stage heel intens, maar zo kon hij wel overal wat van mee krijgen. ‘Het kon af en toe wel even stressvol zijn, maar het was mijn eerste ingang in de mediawereld dus het is sowieso iets waar ik heel veel aan heb gehad.’

“Ik heb er heel veel plezier in!”
Robbin werkt tegenwoordig bij Fremantle op de afdeling programma-ontwikkeling. Dit betekent niet alleen nieuwe programma’s bedenken, maar ook zaken doen met eigenlijk alle grote spelers in Nederland. Denk aan NPO, RTL, SBS en sinds kort ook streamingsdiensten zoals Discovery, Viaplay en Netflix. Op de afdeling programma-ontwikkeling fungeert hij als researcher en copywriter. Hij biedt ondersteuning aan de creatives en onderzoekt welke ideeën haalbaar zijn en of hier ook daadwerkelijk behoefte aan is. Daarnaast is hij veel bezig met pitchen en presentaties maken.

Nieuwe werelden
Robbin gaat voor zijn werk af en toe ook langs bij mensen of bedrijven om eens te kijken of er potentie voor een programma in zit. Zo komt hij op verschillende plekken waar je normaal niet komt. Een tijdje terug is hij bijvoorbeeld naar een gesloten jeugdzorg-afdeling geweest voor een mogelijke nieuwe docu-serie: "Je wandelt zo werelden binnen waar je eigenlijk geen weet van hebt. Dat is niet alleen leuk, maar ook nog eens super leerzaam."

“Zeker! Ja, ja.”
Dat was Robbin zijn antwoord op de vraag of hij het naar zijn zin heeft op zijn werk. Hij is blij met de diversiteit en zou eigenlijk niet zo goed weten wat hij anders wilt doen. De basis skills van redactiewerk die hij geleerd heeft tijdens zijn stage komen goed van pas en hij raadt stage lopen dan ook zeker aan. “Zeker op de universiteit is het gewoon allemaal super theoretisch en wordt je totaal niet klaargestoomd voor het werkleven. Je moet je het zelf dus maar zo praktisch mogelijk indelen.” Op die manier heeft hij toch ervaring op kunnen doen en de mediawereld kunnen betreden.

We willen Robbin bedanken voor zijn tijd en het leuke gesprek!Publicatie datum: 07 februari 2022

nog meer stage verhalen 👀