Super leerzame stage bij de VPRO

Het afgelopen halfjaar heb ik stage gelopen bij de omroep VPRO op de afdeling Publiek & Marketing. Al vanaf de start van mijn opleiding communicatie wist ik dat ik graag stage wilde lopen in de media. Toen het tijd werd om een stageplek te vinden hoorde ik van Mediastages. Op de site bekeek ik alle vacatures en besloot dat de VPRO het beste bij mij zou passen. Hier ben ik toen voor gegaan en zo ben ik het ook geworden!

Het takenpakket
Mijn takenpakket tijdens de stage bestond allereerst uit vaste taken, dit waren taken die ik elke week uitvoerde en hierbij kon ik zelf beslissen wanneer ik deze deed. Ook waren er veel taken die telkens veranderde, dit waren losse klusjes tussendoor. Tot slot mocht ik verschillende evenementen organiseren en bijwonen.

De vaste taken
Een voorbeeld van een vaste taak was het maken van kijkcijferanalyses. Bij elk VPRO programma onderzocht ik hoe goed dit programma bekeken was en mailde ik de resultaten door naar alle programmamakers. Ook maakte ik elke week een video met stilstaand beeld waarin de VPRO programma’s van de aankomende week werden uitgelicht. Er hingen verschillende tv-schermen in het gebouw waarop deze video te zien was.

Veel afwisseling
De taken die veranderden waren flink uiteenlopend. De VPRO hield rekening met mijn persoonlijke stagedoelen, zo wilde ik mij bijvoorbeeld verder ontwikkelen op grafisch gebied. Dit zorgde ervoor dat ik vele posters, video’s en zelfs bierviltjes heb mogen ontwerpen en verspreiden. De evenementen die ik heb bijgewoond lopen uiteen van premières, interviews, programma pitches, fotoshoots, het VPRO Zomerfeest en de door Mediastages georganiseerde Dag voor de Mediastagiair. Tijdens mijn stage was ik ook veel bezig met persbenadering. Aan het einde van mijn stage had ik een rol in het aannemen en het inwerkproces van de nieuwe stagiair.

De leukste ervaring
Mijn absolute hoogtepunt van mijn stage was het organiseren en bijwonen van de opnames van het 3voor12 festival de song van het jaar 2021. Door corona kon een fysieke editie op het laatste moment helaas niet doorgaan, dit zorgde ervoor dat alle plannen moesten worden omgegooid. Uiteindelijk werd er besloten om er opnames van te maken en hier mocht ik bij zijn. Ook bestelde ik merchandise voor het promoten van dit festival.

Echt een aanrader
Naast dat ik een heleboel heb geleerd, heb ik het vooral erg naar mijn zin gehad tijdens mijn stageperiode. Bij de VPRO werken mensen die een tikkeltje eigenwijs zijn en dit zorgt voor een leuke sfeer tussen collega’s op de werkvloer. Op mijn afdeling werd hard gewerkt en dit levert gewaardeerde resultaten op. En natuurlijk was er op donderdag ook tijd voor een borrel na werktijd. Dit alles zorgt ervoor dat ik deze stageplek bij de VPRO iedereen kan aanraden!
Publicatie datum: 23 februari 2022

nog meer stage verhalen 👀