Stagiair vult juist nu cruciaal gat

Zo vind je de beste stage: ’Wees minder braaf’
door Remzi Sen, Financiële Telegraaf 4 juni 2022

AMSTERDAM
De tijd dat stagiairs alleen maar koffie mochten halen is allang voorbij. Steeds meer bedrijven waarderen de jonge frisse blik van een student die een aantal maanden meeloopt. Maar hoe zorg je er als student nu voor dat je het beste uit je stage kunt halen?
 
„Het allerbelangrijkste is durven te solliciteren. Veel studenten zijn erg lang op zoek, maar hakken nooit een knoop door”, vertelt Floris Mulder (49), stagecoördinator bij het Mediacollege Amsterdam.
Maar hoe pak je dat solliciteren aan? Je wilt natuurlijk niet op een stapeltje belanden. „Het beste is als je even kunt bellen met de potentiële stageplek. Zo leg je gelijk contact en word je minder snel vergeten dan wanneer je alleen een mailtje hebt gestuurd”, tipt de docent.
 
Meedraaien
Die spreekwoordelijke stapel lijkt wel kleiner te worden. Monique Amse (53), directeur bij Mediastages, geeft aan dat het steeds lastiger wordt voor bedrijven om aan stagiairs te komen. „Het aanbod in stageplekken is enorm toegenomen sinds het coronavirus ’weg’ is. Maar het aantal studenten dat een stageplek zoekt neemt juist af”, ziet Amse. Ook de rol van de stagiair lijkt te veranderen. „Er zijn steeds meer plekken waar je als stagiair echt mag meedraaien. Dat is erg gaaf, want zo leer je nog meer. Voor de werkgever is dat ook fijn, want met de huidige arbeidsmarkt vult een stagiair vaak een cruciaal gat binnen een bedrijf.”

De sollicitatiebrief is ook erg belangrijk. Die geeft het bedrijf een indruk over jou en je motivatie. Het is daarom belangrijk dat deze brief ook opvalt, maar dan niet door een raar lettertype of door hem te tikken als een gedicht van Shakespeare. Mulder heeft een praktischer voorbeeld. „Wat ik zelf al jaren doe is opzoeken wat de waarden en normen zijn van het bedrijf waar je gaat solliciteren. Als je daar achter bent gekomen moet je die normen en waarden op een subtiele manier in je brief zien te fietsen. Als dat je goed lukt, sta je al met 1-0 voor”, beweert de stagecoördinator.

Maar hoe kom je erachter wat de juiste stageplek voor jou is? „Je moet het vooral lekker dichtbij jezelf houden en proberen te solliciteren bij de merken/kanalen die jij zelf ook volgt. Want als je doet wat je leuk vindt, doe je het vaak van nature al goed”, zegt Mulder.

Valkuilen
Waar de valkuilen voor de meeste studenten liggen kan de stagecoördinator met zijn jaren van ervaringen duidelijk aangeven: „Steeds meer studenten kijken alleen naar de stagevergoeding en dus helemaal niet naar de taken die ze zouden gaan uitvoeren. Daardoor zitten sommigen op een plek waar ze het helemaal niet naar hun zin hebben omdat ze dan €100 extra in de maand krijgen”, verzucht de coördinator. Volgens Amse zijn de studenten te braaf. „Onderling hebben studenten vaak een grote mond, wanneer ze gaan solliciteren is dat heel anders. Ze zijn vaak bang om vragen te stellen of om op bedrijven af te stappen”, zegt ze.

Het Mediacollege Amsterdam is een mbo-school. Vaak hangt er een negatief stigma rondom mbo-studenten. Mulder vindt dat volledig onterecht. „Het enige wat ik me kan bedenken is dat een mbo’er vaak wat jonger is dan andere studenten. Hierdoor hebben ze vaak wat minder levens- en werkervaring, maar verder hoop ik dat iedereen die de sollicitaties beoordeelt vooral naar de kwaliteiten van een persoon kijkt en niet alleen naar opleidingsniveau. Want een mbo’er doet vaak echt niet onder voor een hbo’er.”
Publicatie datum: 04 juni 2022

nog meer stage verhalen 👀