Mediastages stuurt (oud-)stagiairs mail na uitzending #BOOS BNNVARA

Bron: De Nieuws BV BNNVARA https://www.nporadio1.nl/nieuws/cultuur-media/002e16b5-8793-47ba-96e7-e91760f235d8/mediastages-stuurt-oud-stagiaires-mail-na-uitzending-boos

De onthullingen over de misstanden bij The Voice doen nog steeds veel stof opwaaien. Ook hier in Hilversum vragen velen zich af hoe de machtsverhoudingen liggen binnen de omroepen en hoe veilig het er is. Niet alleen belangrijk voor gasten en werknemers, maar zeker ook voor stagiaires. Monique Amse, directeur van Mediastages, vertelt in De Nieuws BV op welke manier zij ondersteuning biedt aan deze kwetsbare groep.

Net als heel Nederland, hebben ze bij Mediastages ook de aflevering van BOOS over de misstanden bij The Voice gekeken. Naar aanleiding daarvan vond het bedrijf dat ze iets moesten doen. "We hebben geen gezagsverhouding met de stagiaires, maar we vonden wel dat we iets moesten voor ze moesten gaan doen. We waren geraakt door de uitzending. We hebben vrijdag overleg gehad van wat kunnen wij nou doen om de stagiaires te laten weten dat we er voor ze zijn?", legt de directeur uit.

E-mail
Die vraag resulteerde in een e-mail die naar zo'n tienduizend (oud-)stagiaires is gestuurd. Daarin zegt Mediastages geschokt te zijn door de uitzending. "We hebben, net als alle andere partijen, gewezen op alle instanties waar je terecht kunt. En we hebben uitgelegd dat je voor stage gerelateerde zaken bij ons terecht kunt. We hebben gezegd dat we er voor ze zijn" vertelt Amse.

"Zonder op de stoel van de vertrouwenspersoon te zitten", legt de directeur uit. Het sturen van de e-mail naar stagiaires was belangrijk voor haar. "Om het nogmaals te onderstrepen. We hebben het gelukkig nog nooit in deze context gezegd en hoeven te zeggen."

Kwetsbare positie
Volgens Amse zouden stagiaires extra kwetsbaar kunnen zijn. “Daarom hebben we die mail gestuurd, maar we vangen de geluiden niet op. Er zijn maar drie reacties gekomen van mensen die iets met ons wilden delen." Ze hoopt dat de weinige reacties betekent dat het weinig voorkomt. Maar ze begrijpt ook goed dat het moeilijk is voor stagiaires om erover te praten.

ITV
Voor Amse blijft het niet alleen maar bij die e-mail. “We hebben afgelopen week al met ITV gesproken. We gaan met onze grote opdrachtgevers het gesprek aan van: wat doen jullie al om te voorkomen dat het gebeurt? Wat kunnen wij daar voor jullie in doen en wat ga je in de toekomst veranderen? En we gaan aan de slag om een soort van gedragsregels op te stellen over hoe we met elkaar omgaan als stagiair en als stagebegeleider."

De directeur vindt het belangrijk om het onderwerp hoog op de agenda te houden. “We geven veel voorlichting op scholen, we spreken heel veel studenten. Dus wij moeten ervoor zorgen dat in al onze vormen van communicatie, of het nou online of offline is, het op de agenda komt te staan. Zonder dat we het uitvergroten en het alléén maar daar over gaat."
Publicatie datum: 24 januari 2022

nog meer stage verhalen 👀