Van HabboHotel tot BNNVARA: Jan Paul Beukema #insta interview

Van HabboHotel tot BNNVARA: Jan Paul Beukema
Jan Paul Beukema. Een goed voorbeeld van een jongen met passie voor de mediawereld. Als jochie van zeven op zijn zolderkamertje begonnen met radio maken voor het spel HabboHotel en ondertussen succesvol freelancer in de mediawereld. Hoe is hij hier terecht gekomen en hoe zag zijn loopbaan er tot nu toe uit?

Van Jong Talent naar Jong Professional
Jan Paul moest voor zijn studie stagelopen en het was voor hem al snel duidelijk dat hij dan wel écht iets leuks wilde doen. Hij was al een tijdje aanwezig in de mediawereld en moest af en toe presentaties geven. Toen hij gevraagd werd door de NTR om een presentatie te geven, bleek daar uiteindelijk zijn grote liefde voor het publiek te liggen: BNNVARA. Hij raakte aan de praat en werd meegevraagd naar de donderdagmiddagborrel. Hier was hij brutaal genoeg om te vragen of hij daar misschien volgend jaar stage kon lopen? Ondanks dat ze daar geen plek voor hadden, wilden ze die plek heel graag voor hem maken. De vacature kwam online en na de sollicitatieprocedure moest hij nog een proefopdracht maken. Na 3 á 4 maanden kreeg hij uiteindelijk in hoofdletters te horen: JE MAG KOMEN!

Ondertussen werkt Jan Paul al 6 jaar als freelancer in de mediawereld. Zijn specialiteit? Pratende mensen; zoals hij het zelf cryptisch omschrijft. Hij is regisseur en producer van talkshows en pratende mensen, ook wel het snijvlak van entertainment en alles wat daar een beetje in de buurt komt.

BNNVARA
Tijdens zijn stage bij BNNVARA kreeg Jan Paul veel verantwoordelijkheid en werd hij erg betrokken bij het proces. Hij hielp mee op het moment dat First Dates net een beetje uit de kinderschoenen kwam en zag dan ook daadwerkelijk hoe zijn werk impact had. Hij zat op digital en heeft samen met zijn collega’s het succes van barman Victor behaald. ‘Victor heeft het uiteindelijk gedaan, maar wij konden hem daarin wel ondersteunen en die content maken.’ De dagen waren lang en de grote projecten waren intens, maar hij had al verwacht dat het best heel wild kon worden. Een grote groep jonge mensen bij elkaar kan best heftig zijn. Maar door de betrokkenheid van het team en de mensen die je ontmoette, was dat het allemaal waard.

Bier en Tattoo’s
Toen ik Jan Paul de vraag stelde over het leukste of het gekste dat was gebeurd tijdens zijn stage, kreeg ik een akward lachje als reactie. Dit verraadde een hoop: bij BNNVARA zijn veel gekke dingen gebeurd. Er zijn bijvoorbeeld elke donderdagmiddag borrels en het bier is op de laatste donderdag van de maand voor iedereen gratis. Hij vertelde over de chaotische kerstmarkt waarbij Jan Paul onder de biertap te vinden was en herinnerde zich de dag nog goed toen de cameraman van BOOS wegging. Als afscheidscadeau had het team het BOOS logo getatoeëerd en zijn cadeau was zo’n zelfde smiley. Alleen toen na 20 bier de tattoo artist nog steeds aanwezig was, bleef het niet bij één enkele smiley…

Het is net werken…
Tijdens je stage leer je ontzettend veel nieuwe dingen. Zo ziet Jan Paul ook vaak hoe de verlegen stagiair opbloeit binnen het bedrijf tot zelfverzekerd talent. Naast al deze nieuwe ervaringen, leer je ook veel nieuwe mensen kennen: één van de voordelen van stagelopen volgens Jan Paul. Netwerken, Netwerken, Netwerken. Dit zorgt voor veel voordelen later in je carrière. Hij merkt dan ook vaak dat stagiairs kunnen blijven hangen bij hun stage bedrijf. Het zou dan dus zomaar kunnen dat je ergens binnenkomt voor je stage en dat je daar dan tien jaar later nog steeds zit!

Kom je hokje uit!
Als tip wil Jan Paul vooral MBO studenten meegeven dat zij zich niet moeten vastleggen op de grens van HBO en WO. Veel stagebedrijven stellen hier namelijk een grens en op die manier worden MBO studenten meteen afgeschreven, terwijl er echt talent tussen zit. Zo geeft hij bijvoorbeeld wel eens les op MBO scholen waar hij veel gemotiveerde en enthousiaste studenten ziet. Zijn boodschap? Laat je alsjeblieft niet in een hokje plaatsen, maar maak duidelijk waarom jij als MBO student het ook echt kan en geloof daar zelf ook in! Kijk maar naar Jan Paul, hij heeft zelf ook een MBO opleiding gevolgd en moet je zien waar hij op zijn 21e al gekomen is! En dit is nog maar het begin, wij zijn ervan overtuigd dat hij een hele grote gaat worden in de mediawereld.

Publicatie datum: 04 oktober 2021

nog meer stage verhalen 👀