Stagebegeleiding tijdens lockdown: 10 lessen voor jou!

Leestijd 6 minuten | Onderzoek onder stagiairs | Corona | Resultaten enquête 

’’Maak tijd voor de stagiair vrij, want dat doen ze ook voor jou’’

Resultaten
90% van de thuiswerkende stagiairs heeft hun stageperiode gedurende de lockdown als positief ervaren. Wel gaf 80% van de studenten aan meer betrokken te willen zijn in de organisatie, bijvoorbeeld door middel van meer contact met andere afdelingen en uitgebreidere begeleiding. Dit is uit onderzoek gebleken onder meer dan honderd MBO, HBO & WO studenten die de afgelopen maanden via Mediastages stage liepen.

Onderzoek
In de afgelopen periode hebben meer dan 2000 studenten via Mediastages stagegelopen. Omdat stagelopen in de afgelopen maanden heel anders was dan ‘normaal’, heeft Mediastages onderzoek gedaan onder de stagiairs via een enquête. De tendens onder de HBO en MBO studenten was zeer positief; ze hebben veel praktische kennis opgedaan, hun netwerk uitgebreid en weten nu beter wat ze in de toekomst willen. De WO studenten waren iets minder positief en konden veel minder doen vanuit huis.

Blijf betrokken

De algemene boodschap die de stagiairs willen meegeven: blijf betrokken! Zoals één van de respondenten samenvat: ’’ Stagiairs meer betrekken bij het bedrijf. Stagebedrijven moeten regelmatig contactmomenten inbouwen om het werk te kunnen evalueren, de goede en slechte punten moeten in deze evaluatie worden meegenomen. Motiveer de stagiairs en geef ze verantwoordelijkheid.’’

Positieve ervaring
’’Ik vond het ondanks Corona een ontzettend leerzame periode. Ik heb veel nieuwe dingen geleerd en mezelf op verschillende vlakken kunnen ontwikkelen (+aan mijn leerdoelen werken).
Natuurlijk was het jammer dat een aantal coole projecten niet door konden gaan, maar ondanks dat heb ik het een zeer leuke, interessante periode gevonden,’’ aldus een respondent.

Thuiswerken
98% van de stagiairs werkte fulltime vanuit huis en de meningen over deze situatie zijn verdeelt. De positieve en negatieve punten op een rijtje;

Positieve elementen van de lockdown: Eigen ritme bepalen, meer ruimte voor creativiteit, geen reistijden, efficiënter werken, meer tijd voor scriptie, je wordt zelfstandiger en krijgt meer verantwoordelijkheid.
Negatieve elementen: De stage was saai, er is geen mogelijkheid tot uitbreiden netwerk, de communicatie verliep stroef, ongezellig, begeleider(s) zijn minder betrokken en niet de 'kantoor beleving' ervaren.

Om handvatten te geven in deze periode geven we jou 10 tips!
1. Geef een duidelijk en helder takenpakket
2. Laat de stagiairs de breedte van de branche zien en geef ze ruimte om zich te oriënteren
3. Verdeel de stagiairs over verschillende begeleiders
4. Spreek waardering uit
5. Geef feedback en luister naar de ideeën van jouw stagiair
6. Plan een vast (dagelijks) contactmoment
7. Vertrouw op je gevoel: kies een stagiair waar jij een goede klik mee hebt. Goede communicatie en sfeer tijdens een (langere) stage op afstand is heel belangrijk
8. Zorg voor een goede balans tussen de doelen van het bedrijf en de leerdoelen van de stagiair  
9. Blijf op de hoogte van wat een stagiair wil leren
10. Wees betrokken!

Mediastages
Mediastages heeft als intermediair de taak om informatie in te winnen over stagebedrijven, opleidingen en studenten. We werken samen met 350 stagebedrijven, hebben jaarlijks meer dan 2.000 openstaande vacatures en 160.000 studenten op onze website. Interesse naar nieuw talent? Mail, bel of slide in de DM’s!Publicatie datum: 17 februari 2021

nog meer stage verhalen 👀