Proefpersoon bij Big Brother tijdens je stage

Wij zijn Sander en Thomas. De afgelopen vijf maanden hebben wij stage mogen lopen bij Banijay Benelux, de thuisbasis van verschillende creatieve content-producenten – EndemolShine Nederland, SimpelZodiak, NL Film, TVBV, Totem Media en Zodiak Belgium – en onderdeel van ’s werelds grootste internationale content creatie- en distributiegroep Banijay Group.

Ze produceren content in alle genres en voor elk platform. Je kan het bedrijf misschien kennen van programma’s als Big Brother, Hunted, Expeditie Robinson, GTST, Miljoenenjacht, Temptation Island, Penoza, De Regels van Floor en ze zijn ook mede verantwoordelijk voor de voetbalkanalen van ESPN. Wij werken allebei op een business supportafdeling (HR en Communicatie), maar zijn ook heel erg betrokken bij de pareltjes van de producties van dit veelzijdige mediabedrijf.

Eerste indruk
Sander: Mijn eerste indruk van het kantoorgebouw was: “Wauw!”. Ik kon niet wachten om het te verkennen. Het leuke van op een HR-afdeling werken is dat je veel mee krijgt van al het personeel binnen de organisatie en zo leerde ik al snel over de verschillende functies binnen de mediawereld. Zo keek ik mee met de personeelsplanning van Big Brother en schoof ik aan bij verschillende sollicitatiegesprekken. Ook heb ik natuurlijk de verschillende opnamestudio’s bekeken en kon ik meekijken bij de live uitzending van Big Brother. Erg interessant en leuk om binnen de mediawereld kennis op te doen!

Thomas: Ik vond de eerste stagedag al echt een feest. Eind augustus mochten we nog op kantoor werken en meteen zijn we een hele ronde door het gebouw gegaan, ik heb collega’s achter de schermen ontmoet, ben in de studio van Miljoenenjacht geweest en natuurlijk kan een bezoek aan de drie studio’s van Goede Tijden, Slechte Tijden niet ontbreken. Ook op de communicatieafdeling heb ik al zoveel van de mediawereld geleerd. De communicatieafdeling werkt samen met alle afdelingen binnen het bedrijf: van productieleiders en redacteuren, tot het Management Team, HR, Legal etc. Op de afdeling zijn we altijd op zoek naar verhalen die we kunnen delen met de media en ook voor een crisis ben je bij communicatie aan het juiste adres. Hiernaast zijn wij regelmatig te vinden bij opnames en houden we collega’s op de hoogte van wat er speelt binnen en buiten het bedrijf.

Corona
Sander: Het fulltime thuiswerken begon voor mij rond oktober. De creatieve en enthousiaste sfeer die binnen Banijay Benelux heerst miste ik thuis wel. Gelukkig had ik drie keer per week een meeting met mijn team via Zoom en was ik in die zin wel goed verbonden met mijn stagebedrijf. Verder waren er ook geen problemen met de werkzaamheden, deze kon prima thuis uitvoeren. Binnen Banijay Benelux vind ik iedereen erg open en laagdrempelig, dus als ik vragen had kon ik zo bellen.

Thomas: Ook de communicatieafdeling moest vanaf oktober vanuit huis werken. Gelukkig konden alle werkzaamheden doorgaan, maar miste je wel de creatieve dynamiek van een mediabedrijf. Ineens moest ik collega’s leren kennen via zoom en sliep ik ’s avonds op dezelfde plek als waar ik ook overdag zat te werken. Toch kan je zeker vanuit huis nog een heleboel leren van je stage.

Toch naar werk
Omdat wij allebei werkzaam zijn op een Business Supportafdeling zijn de regels strenger omtrent kantoorbezoeken. Dit is anders wanneer je in de productie werkt. Zo hebben we ook naar de ervaring van Sofie, een Productie stagiair bij Big Brother gevraagd, en zij vertelde het volgende: “Corona heeft mijn stage – buiten de mondkapjes en 1,5m afstand om – eigenlijk nauwelijks beïnvloed, waar ik heel blij mee ben! Productiewerk kunnen wij niet thuis doen, dus ben ik elke dag op kantoor geweest, waar we ons uiteraard wel streng aan alle overheidsmaatregelen houden. Mijn stage heeft mij dus echt weer een stukje vrijheid gegeven.”

Verder vertelde Sofie nog het volgende over haar stage ervaring bij Big Brother: “Mijn productiestage bij Big Brother is een hele toffe ervaring geweest! Ik vond het erg leuk om te zien hoe alles achter de schermen in zijn werk gaat, en al helemaal om er dan zelf aan mee te werken! Vooral de laatste weken voor de opnames waren intens, maar dit maakte het wel een uitdaging en daar hou ik wel van. Ik ben blij dat ik de kans heb gekregen om mee te werken aan zo’n megaproductie en ik zal deze ervaring niet snel meer vergeten!”.

Thomas: Zoals Sofie vertelt is het binnen een productiebedrijf soms toch noodzakelijk om op kantoor te komen, omdat je bepaalde werkzaamheden thuis niet kan uitvoeren. Ik heb mogen assisteren bij enorm leuke mediaprojecten. Zo ben ik achter de schermen geweest bij de opnames van LEGO Masters, heb ik geholpen bij een item voor Miljoenenjacht en heb ik in de productie meegedraaid bij het programma Hart In Aktie, met telkens in het achterhoofd ook de gedachte om hier leuke content voor de communicatieafdeling mee te maken. Ook bij de Communicatieafdeling was gelukkig af en toe een kantoor dag nodig bij bijvoorbeeld de voorbereidingen voor het virtuele Sinterklaas- en Kerstmoment.

Big Brother
De kers op de taart van onze stageperiode was het testen van de spellen in het nieuwe Big Brother-huis. De techniek, apparatuur en de spellen moesten worden getest voordat het programma daadwerkelijk op televisie zou komen. Er werd een oproepje gedaan om mee te doen aan de testdagen en wij hadden ons natuurlijk meteen aangemeld.

Sander: Na geholpen te hebben met het uitdelen van de kerstpakketten was het dan zover, ik ging 24 uur Coronaproof het Big Brother huis in. Ik kende vrijwel niemand en was erg benieuwd wie nog meer in het huis zou zijn. Alles werd professioneel aangepakt, we moesten onze telefoons inleveren en kregen een microfoontje om. We zaten meteen in de game en kregen een aantal sociale experimenten voorgeschoteld.

Thomas: Het was zeker een unieke kans. Ik was al vaker achter de schermen geweest, maar voor het eerst zat ik in de rol van kandidaat in een televisieprogramma. Het was echt heel leerzaam en tof om ook eens voor de schermen te staan, zodat je je beter kan inbeelden hoe kandidaten van programma’s zich voelen. Zeker de hele dag camera’s om je heen is echt even wennen.

Sander: Echt overal hingen ze. We sliepen allemaal in een kamer en zelfs daar hingen camera’s. Ik kon maar niet wennen aan het idee dat ik constant in de gaten werd gehouden. Persoonlijk zou ik het nooit langer dan een week kunnen volhouden. Het kleinste geluid dat je maakte was hoorbaar en elke beweging stond op camera. De camera’s draaiden met je mee en kwamen naar je toe als je bewoog of iets zei. Dit maakte je er mede zo bewust van dat je steeds in de gaten werd gehouden. Uiteraard zijn alle beelden van ons weer gewist.

Thomas: Ik was ook echt heel blij dat we er na een dag er weer uit mochten en onze privacy weer terug hadden. De spellen die we mochten testen waren echt heel leuk en ook het ontmoeten van de andere collega’s, maar geen stap kunnen zetten zonder gefilmd te worden is niets voor mij haha.

Sander: We kijken terug op een erg leerzame en vooral leuke stage. Ik kan me een stage bij een van de productiehuizen van Banijay Benelux zeker aanraden en wens de toekomstige stagiairs alvast veel succes en plezier!

Deze blog is geschreven door Sander Haanappel, Thomas van der Meij & Sofie Brandwijk.

Publicatie datum: 28 januari 2021

nog meer stage verhalen 👀