Op zoek naar een stage, waar begin ik?!

Er komt een moment tijdens je studie waarop je op zoek mag (of moet, het is maar net hoe je er tegenaan kijkt) naar een stage. Yes! Maar ook: Shit, en nu dan?! Het feit dat je deze blog leest betekent dat je ons al hebt gevonden en dat is stap 1!

Wat wil ik eigenlijk?
Als je nog geen flauw idee hebt waar je moet beginnen met het zoeken naar de juiste stage, helpt het om te kijken naar datgene waar je goed in bent: waar liggen jouw talenten? Ben je goed in schrijven, dan is een redactiestage misschien iets voor jou. Leg je gemakkelijk contact? Dan is een functie waar je veel in contact staat met mensen iets voor jou. Ben je iemand die houdt van organiseren en plannen? Kijk dan eens naar een productiestage. Op onze site https://www.mediastages.nl/ vind je verschillende functiegroepen (redactie, productie, av, etc.) waarvan uit je verder kunt zoeken.
Ook kan het helpen om hierover in gesprek te gaan met jouw omgeving. Vrienden, familie, studiegenootjes, docenten: Hoe zien zij jou, waar liggen jouw talenten volgens hen en wat voor soort stage vinden zij goed bij jou passen?

En wat is er allemaal mogelijk dan?
Als je een richting hebt gevonden kun je gaan zoeken naar de juiste stage bij het juiste bedrijf. En dat zijn er nogal wat! Op onze site kun je filteren https://www.mediastages.nl/stages/stage-zoeken#stages-in-de-media op onder andere opleidingsniveau, startdatum en duur van de stage: onderaan de streep houd je op die manier een lijstje over dat aansluit bij jouw profiel. Lees vervolgens per vacature goed de werkzaamheden door. Welke werkzaamheden spreken je het meest aan? Vaak kun je ook reviews van oud-stagiairs lezen, die je ook weer kunnen helpen in het maken van een keuze. Een tip is om te solliciteren bij zowel een groot als een klein bedrijf. Als je bij beide wordt uitgenodigd op gesprek kun je alvast iets proeven van de verschillen daartussen.

In de praktijk kom je er écht achter
Uiteindelijk weet je natuurlijk pas zeker of iets bij je past als je het probeert: zo ook met stagelopen. Tuurlijk is het fijn als je je goed oriënteert en je solliciteert op vacatures waar je jezelf ook echt aan de slag ziet gaan. Maar in the end is het een kwestie van ervaren. Gewoon doen dus. In het ergste geval kom je erachter wat je níet wilt: ook daar is een stage voor bedoeld.

Onze tips op een rijtje:
1. Vind jouw talenten
2. Ga aan de hand van jouw talenten zoeken op de functiegroepen en gebruik de zoekfilters
3. Lees de reviews van oud-stagiairs
4. Solliciteer zowel bij een groot als een klein bedrijf om het verschil te kunnen proeven
5. Ga ervoor!

Week van de stages
Om je verder te helpen in jouw zoekproces organiseren wij vanuit Talent this way élke eerste week van de maand De Week van de Stages. Speciaal voor iedereen die op zoek is naar een stage. En het mooie is: het kost je niets, behalve tijd: https://www.talentthisway.nl/week-van-de-stages


Psssssst, vacature gevonden? Check dan nog even onze sollicitatietips https://www.mediastages.nl/stages/sollicitatietips
en solliciteren maar!

Deze blog is geschreven door Kirsten Bense, Adviseur stage en talentonwikkeling. Publicatie datum: 04 november 2021

nog meer stage verhalen 👀