Durf jezelf te zijn

Het is een bijzondere week voor een grote groep 2e jaars studenten: het is de 1e week van hun stage! In deze blog neem ik (Franciska) je mee hoe het is om te beginnen met een stage.

Spannend spannend spannend!
Wat komt er veel op je af, zo aan het begin van de stage. Nieuwe collega’s, een eigen werkplek, leren werken met nieuwe programma’s. Je hebt er ontzettend veel zin in, maar er wordt ook het nodige van je verwacht. De tijd van snuffelstages is voorbij, het is nu de bedoeling dat je echt gaat meewerken. Hoe spannend is dat!

Ben je verlegen?
Je stagebegeleider is in deze periode je houvast. Die weet hoe het is om voor het eerst stage te lopen, en zal alles aan je uitleggen en je overal doorheen loodsen. Ben je verlegen aangelegd? Dan kan het best spannend zijn om vragen te stellen, of aan te geven dat je iets niet snapt. Maar juist de stagebegeleiders weten dat veel dingen nog onbekend voor je zullen zijn. Ze zullen het je met alle liefde uitleggen.

Het is juist de bedoeling dat je meedenkt
Ga lekker aan de slag met de taken die je krijgt. Voer ze uit zoals je dat moet doen, maar heb je er andere ideeën over? Durf die brandende vragen dan ook te stellen. Het is juist de bedoeling dat je goed meedenkt, en misschien wordt jouw idee wel overgenomen! Stap er lekker open in, ga veel nieuwe dingen leren, stel vragen, durf kritisch naar jezelf te kijken en wordt nog beter door de feedback die je krijgt.

Wees jezelf

Durf kortom jezelf te zijn en initiatief te tonen. Het kan je stage een stuk leuker maken. En wie weet, misschien laat je wel zo’n goede indruk achter dat je later nog eens terug mag komen voor een leuke klus. Want het gebeurt regelmatig dat een stagiair na een laatste stage bij een bedrijf blijft plakken.
Allemaal heel veel succes en plezier gewenst!
Publicatie datum: 17 november 2021

nog meer stage verhalen 👀