Stagelopen tijdens Corona

Leestijd 5 min | Een positief verhaal van een stagiair | Benthe | idtv | Corona

Even voorstellen
Mijn naam is Benthe. Op 27 januari 2020 begon ik aan mijn stage bij idtv. Ik mocht werken aan de marketing en strategie. Best spannend want het is zo’n groot bedrijf, dat ik in eerste instantie alleen kende van televisie. Ik voelde me op dag 1 al helemaal thuis binnen het bedrijf. Ik had twee enthousiaste en motiverende stagebegeleiders waardoor ik extra veel kon leren. Ik mocht werken aan een groot aantal interne- en externe projecten. idtv had net haar nieuwe label idtv+ gelanceerd, waardoor allerlei onderdelen opgestart konden worden. Vanaf het begin zijn we dus ook meteen aan de slag gegaan met onder andere dit nieuwe label. Hier moest bijvoorbeeld nieuwe teksten voor geschreven worden wat op de website geplaatst kon worden en zochten we manieren om idtv+ in de spotlights te zetten.

Corona gooit roet in het eten
idtv organiseert ook evenementen. Sommige projecten waar ik aan mee zou werken waren dus ook evenementen. Helaas werd op 12 maart verkondigd dat heel Nederland moest thuiswerken vanwege het coronavirus. Dit gold dus ook voor mij. Hoewel ik het natuurlijk super jammer vond dat ik voorlopig niet op kantoor kon werken, had ik in eerste instantie verder geen zorgen over de rest van mijn stage. We dachten namelijk dat het een maand zou duren en dat we daarna gewoon weer naar kantoor zouden kunnen komen. Op die manier namen mijn stagebegeleiders en ik ook afscheid: ‘tot over een maand’. Little did we know.

Thuiswerken
Het begin van de thuiswerksituatie was natuurlijk even wennen. Hoe houd ik privé en stage gescheiden? Hoe ga je contact houden met je stagebegeleiders? Hoe kan ik een goede balans vinden tussen zelfstandig werken en het samenwerken met mijn stagebegeleiders? Ik wilde mijn stagebegeleiders natuurlijk niet om de haverklap een bericht sturen maar ik wilde wel laten weten dat ik er was en dat ik graag aan de slag wilde. Eigenlijk ging het al snel goed. Ik had de hele dag door contact met mijn stagebegeleider en er was genoeg werk te doen. Ik merkte wel dat ik het lastig vond om even afstand te nemen van mijn werk. Op kantoor heb je een vast ritme. Je gaat lunchen als iedereen gaat lunchen, je gaat met elkaar even naar buiten om de benen te strekken en je ziet van elkaar wanneer iemand even pauze heeft genomen en wanneer niet. Wanneer je thuis werkt heb je dat niet echt door. Ik merkte dat ik daardoor mijzelf verplicht voelde om de hele dag bij mijn computer te zitten. Ook als ik even niks te doen had. Later heb ik geleerd dat het soms ook goed is om even naar buiten te gaan en om even rust te nemen.

De eerste persconferentie
Na de volgende persconferentie van Rutte werd het eigenlijk al wel duidelijk dat ik het kantoor niet meer terug zou zien. Dit vond ik ontzettend jammer. Om mij heen werd het ook onrustig. Ik hoorde hier en daar dat stagiairs werden ontslagen. Gelukkig was dat bij mij niet het geval. Ik had genoeg werk te doen en idtv deed er ook alles aan om dat zo te houden. Dat was erg fijn en heb ik enorm gewaardeerd.

‘’Alles wat ik in deze stageperiode heb geleerd, ga ik waarschijnlijk nooit weer leren’’.
De laatste periode ging eigenlijk hartstikke goed. Ik was snel gewend aan de nieuwe situatie en het contact met iedereen verliep ook goed. Uiteindelijk heb ik wel aan andere projecten gewerkt dan wat er in eerste instantie op de planning stond. Wat mij heel erg op viel is dat iedereen die ik sprak meteen zei: ‘Wat jammer, dat je stage zo is gelopen. Ik had het je anders gegund.’ Natuurlijk begrijp ik deze reactie. Mensen gaan ervan uit dat je veel minder hebt kunnen leren en het bedrijf minder goed kan leren kennen dan wanneer je op kantoor zou werken. Daar heb ik echter wel een andere mening over. Ik heb andere dingen geleerd dan dat ik in eerste instantie had gepland, en mijn stageperiode is heel erg anders gelopen dan wat ik had verwacht. Maar alles wat ik in deze stageperiode heb geleerd, ga ik waarschijnlijk nooit weer leren. Dat digitale werken is eigenlijk ook erg leerzaam. Ik heb geleerd om in een vreemd bedrijf bijna volledig op eigen benen te staan, terwijl ik mijn studie nog niet afgerond had. Ik heb geleerd om me flexibel op te stellen en nog meer van mezelf te laten horen. (in sommige calls is het heel lastig om erbovenuit te komen 😉 ) Daarnaast heb ik een kant van mijn collega’s mogen zien, die ik op kantoor nooit gezien zou hebben. Ook heb ik het bedrijf zien schakelen in een crisis. Dit zijn allemaal dingen die ik nooit had geleerd als ik de volle twintig weken op kantoor had gezeten. Daar ben ik iedereen ontzettend dankbaar voor.

Publicatie datum: 20 augustus 2020

nog meer stage verhalen 👀