Oude videobeelden en nieuwe vlogs in je stage

Stagelopen bij Beeld en Geluid door Margot Hoogerwerf

Voorstelrondje
Hoi toekomstige stagiair(e)s! Mijn naam is Margot en ik heb het afgelopen halfjaar stagegelopen bij het Nederlands Instituut voor Beeld en Geluid. Ik was afgestudeerd van mijn bachelors en zocht een organisatie waar ik meer ervaring in de praktijk kon opdoen. Met bachelors in de richtingen Geschiedenis en Digitale Media was Beeld en Geluid de perfecte match voor mij! Beeld en Geluid is dé plek waar het media-geheugen van Nederland te vinden is. In het museum en in het archief vind je een enorme hoeveelheid aan o.a. radio- en televisieprogramma’s, webvideo’s en allerlei objecten die daarmee te maken hebben.

Waar ben ik mee bezig geweest?
Mijn takenpakket bestond in eerste instantie uit twee taken: (1) het checken van de rechtenstatus van oude bioscoopjournaals en (2) het bijhouden van de YouTube-selectie. Om de rechtenstatus te checken moest ik bij het bekijken van video’s bijvoorbeeld opletten of er iemand van het Koninklijk Huis in beeld verscheen en of er een kunstwerk/productie van iemand werd getoond. Voordat ik aan mijn stage begon wist ik nog niets over rechten in de mediawereld, dus ik vond het heel leerzaam om daar meer over te leren.

Voor het bijhouden van de YouTube-selectie mocht ik vooral héél veel video’s bekijken, om deze vervolgens te beschrijven en te verwerken zodat ze konden instromen in het archief. Soms waren dit incidentele YouTube-video’s rondom specifieke gebeurtenissen, zoals Koningsdag of het Eurovisie Songfestival. Daarnaast heeft Beeld en Geluid contracten met bepaalde YouTubers zodat ieder jaar een selectie van hun video’s mag worden gearchiveerd. Deze selectie heb ik gemaakt en naar de YouTubers gemaild.

Ik vond het heel fijn om de afwisseling te hebben tussen het kijken naar oude videobeelden en naar nieuwe vlogs. En ja, bij sommige video’s moest ik mezelf echt bedwingen om ze niet van begin tot eind te bingen en lekker door te klikken naar andere leuke filmpjes…

Al snel heb ik extra taken opgepakt, zoals het beschrijven van afleveringen van het televisieprogramma ‘Met het andere oog’ en het bedenken van een strategie om TikTok te gaan archiveren. Naarmate mijn stage vorderde hield ik me steeds meer bezig met dit laatste; ik schreef uiteindelijk ook een blog op de website van Beeld en Geluid over de relevantie van het archiveren van TikTok en de uitdagingen die daarbij komen kijken. Ik vond het super leuk dat ik zoveel vrijheid kreeg om ideeën in te brengen en dat mij verantwoordelijkheden werden toevertrouwd.

Thuiswerken en collega’s
De eerste paar maanden van mijn stage werkte ik, vanwege corona, vooral thuis. Natuurlijk had ik dat liever anders gehad, maar ook vanuit huis heb ik zeker het gevoel gehad helemaal welkom te zijn, werd ik fijn begeleid bij mijn taken en had ik leuk contact met hardwerkende én gezellige collega’s. Ik vond het thuiswerken ook wel extra leerzaam; ik heb geleerd om in een vreemd bedrijf op eigen benen te staan en om mij flexibel op te stellen. Ik vond het bovendien erg fijn om in een klein vast team te werken, maar wel in contact te staan met de grotere organisatie via overlegjes met collega’s van de museum- en onderwijskant, via maandelijkse vergaderingen, een grappige pubquiz en themalezingen. Uiteindelijk mocht ik in de laatste maanden van mijn stage wat vaker naar kantoor, dat was natuurlijk extra gezellig! Er werd een afscheidslunch voor mij georganiseerd, maar tegelijkertijd was dat mijn eerste ‘real life’-kennismaking met sommige collega’s. Een beetje vreemd natuurlijk, maar ik ben alsnog erg blij om collega’s in het echt gezien te kunnen hebben en hoop ze in de toekomst nog weer eens terug te zien! Ik vond Beeld en Geluid een hele fijne stageplek, waar ik me volledig op m’n gemak en gewaardeerd voelde.


Publicatie datum: 05 juli 2021

nog meer stage verhalen 👀