Monique X ITV Studios Netherlands

“Het contact met de stagiair is essentieel. Voor, tijdens én na de stage.”

In het pittoreske Laren, achter de prachtige villa’s, ligt het kantoor van ITV Studios Netherlands verborgen. Nog een paar maanden en dan worden ook de bewoners van dit voormalig Talpa Media pand verhuisd naar het ITV Studios kantoor op het Mediapark in Hilversum.

Talpa Producties heet nu ITV Studios Netherlands

Ik heb een afspraak met Britt Visser. Britt is recruiter bij ITV Studios en al vijf jaar mede verantwoordelijk voor de stagewerving van Talpa Media, of zoals het sinds januari 2020 heet; ITV Studios. Honderden studenten hebben Britt ontmoet tijdens de screeningsdagen en heel wat van deze groep is zo aan een stage gekomen.

Contact is het toverwoord

Iedere student die solliciteert komt langs op één van de screeningsdagen. Hier wordt besproken wat de persoonlijke wensen zijn; qua inhoud maar ook zeker qua persoonlijkheid. Britt vertelt dat het hele proces een strakke structuur heeft waarin persoonlijk contact met de student het toverwoord is. De meeste studenten willen aan de slag bij ‘'The Voice of Holland’' maar die stageplaats is niet voor iedereen de beste stageplaats. Bij iedere student past een ander team, een andere productieleider en/of een andere eindredacteur en andere dynamiek. Het uiteindelijke doel is om de jonge talenten aan boord te houden, dus is het belangrijk om rekening te houden met hun wensen en behoeftes.

Van stagiair naar werknemer

Britt: “We willen alle stagiairs hun droomstart bieden. Bij ons of bij iemand in ons netwerk.” Bij Talpa, of ehh nee sorry, ITV Studios Netherlands, is meer dan 50% van de huidige TV makers gestart als stagiair. Hoe gaaf is dat?!

Word jij blij van stagiairs?

Britt is super enthousiast over de stagiairs maar ik zoek toch even naar een kritische noot. Waar zit het addertje, waar gaat het fout? ‘’Ik baal wel dat er ieder jaar een of twee studenten niet komen opdagen, zonder iets van zich te laten horen, gek toch?’’ Britt kan soms verbaasd zijn over het gedrag van de studenten maar plaatst ook meteen een side-note; ‘’Studenten zijn hier ook om te leren, wat zijn de gedragsregels? En hoe pas ik daarin?’’ Mijn vraag over ‘gekke situaties’ levert verder alleen maar positieve reacties op. Een stagiair die aan het einde van haar stage een kadootje kwam brengen omdat we iets hebben bijgedragen aan haar toekomst. Of een kerstkaart waarop staat dat het advies om bij Utopia stage te gaan lopen i.p.v. The Voice Of Holland goed heeft uitgepakt en hij daar super veel heeft geleerd. Het enthousiasme van een student die mee mag op een buitenlandse productie. We hebben navraag gedaan en 80% van de stagiairs blijkt bevestigd te krijgen dat ze TV maker willen worden. Daar word je toch blij van?

“Weet waar je aan begint!’’

Britt: “Het succes zit hem bij ons in de screeningsdagen. We maken de studenten duidelijk dat ze goed na moeten denken waar ze aan beginnen. Hier wordt niet alleen op maandag tot en met vrijdag van 9 tot 5 gewerkt. Opnames zijn vaak ’s avonds en in het weekend. Dat hoort erbij. TV maken is hard werken en dat moet wel bij je passen. We informeren tijdens deze bijeenkomsten de studenten heel uitgebreid en blijven zeggen: Weet waar je aan begint!”

Heb je nog tips?

Om af te sluiten de vraag: zou je andere organisaties adviseren om studenten in huis te halen voor een stage? Britt: “Zeker, maar investeer in stagiairs, zorg voor goed contact. Zowel voor, tijdens als na de stage. Dan levert het niet alleen de student een prachtige periode op waarin ze veel leren maar ook veel mooie producties en waardevolle teamleden voor de organisatie.’’

Publicatie datum: 27 januari 2020

nog meer stage verhalen 👀