Monique X DierenPark Amersfoort

Een stagiair begeleiden kost veel minder tijd dan dat er vaak gedacht wordt. Probeer maar eens!
Dinsdagochtend even voor 10 uur. Bij DierenPark Amersfoort voor de toegangspoort is het een drukte van jewelste. Mooie herinneringen komen naar boven; jeugdsentiment.
Eénmaal binnen realiseer ik mij weer heel goed dat ook een Dierenpark gewoon een bedrijf is. Het zijn niet enkel de dieren en verzorgers die hier aanwezig zijn. Het is een bedrijf met bijvoorbeeld een receptie voor bezoekers, een financiële afdeling, HR en natuurlijk een Marketing & Communicatie afdeling.

Stagelopen bij een dierentuin, hoe vet is dat!
Amber de Vlieger, Communicatie studente aan Windesheim Flevoland haalt mij op bij de toegangspoort. Ze loopt hier nu 4 weken stage en is al erg zelfverzekerd, leuk om te zien! Amber loopt stage op de afdeling Marketing en Communicatie en focust zich op de Interne Communicatie en PR. Haar collega stagiair focust zich op de Social Media. Nieuwsgierig als ik ben wil ik weten hoe ze bij Mediastages terecht is gekomen. Amber zegt; ‘’op school, Windesheim, hebben ze Mediastages geadviseerd. Heel fijn want ik had nooit gedacht dat ik bij een dierentuin zou uitkomen’’. In haar zoektocht naar een stage in de muziekindustrie was Amber verbaasd dat ze de communicatie stage bij DierenPark Amersfoort op de site van Mediastages tegenkwam. “Je realiseert je niet genoeg dat voor alle bedrijven een goede communicatie belangrijk is, content realiseren en vooral ook goed naar buiten brengen. Media dus.”

Waarom DierenPark Amersfoort?
Van de muziekindustrie naar de Dierentuin is best een bijzondere move. Maar Amber had als kind al iets met dieren. Thuis hadden ze veel verschillende huisdieren; ‘’wij hadden schildpadden, cavia’s maar ook veel vogels’’. Nu schrijft ze teksten over de Plompe Lori, het net geboren baby luiaardje of schrijft ze over de aanstaande geboorte van een baby olifantje.

Hoe verloopt zo’n eerste week?
Op de eerste dag, na de kennismaking met de collega’s, ging ze meteen het park in want daar draait alles om. “De vorige stagiair heeft mij rondgeleid en we kwamen dieren tegen waar ik nog nooit van gehoord had; de Plompe Lori stal meteen mijn hart, een heel klein half aapje met mega grote ogen. Het park kennen is belangrijk want als er vragen komen kan ik nu meteen naar het juiste verblijf om foto’s te maken voor bij de persberichten.”
De belangrijkste leerdoelen tijdens de stage van Amber zijn goed en foutloos schrijven en aansluiting vinden bij de tone of voice van de Dierentuin en de doelgroepen. Amber verzorgt de inhoud van de interne nieuwsbrief maar ook de contacten met externen zoals bijvoorbeeld Omroep Max rondom de geboorte van het luiaardje.
De begeleiding is plezierig. Iedere week een kwartier bijpraten met haar stagebegeleider Marije Allemekinders en tijdens de productie van teksten korte checks op inhoud en toon. De sfeer is open, feedback vragen gaat makkelijk en zo valt de anderhalf uur reistijd, heen en terug, in het niet.

Een stagiair levert veel op!
Het lijkt misschien gecompliceerd om een stagiair in huis te hebben. De student komt om te leren en hij of zij heeft daar begeleiding bij nodig. In de praktijk merk je dat de stagiairs al na enkele weken hun draai hebben gevonden en van meerwaarde kunnen zijn. Amber zegt; ‘’Als stagiair ben je heel erg gemotiveerd om er iets moois van te maken, je zet je voor 120% in! Een stagiair begeleiden kost veel minder tijd dan dat er vaak gedacht wordt en levert een organisatie ook veel op. Probeer maar eens!” Publicatie datum: 10 maart 2020

nog meer stage verhalen 👀