Mediastages x Corona 3

Vijf tips voor stagebegeleiders

Hoe begeleid je een stagiair op afstand? | 5 Tips | Stagebegeleider | Stagiair | Leerdoelen

Wanneer doe je het goed?
Ik ben Rogier, stagebegeleider van twee stagiairs op de Marketing & Communicatie afdeling van Mediastages. Als organisatie is het nu aanpassen, flexibel zijn en prioriteiten stellen. Voor mij als stagebegeleider geef ik prioriteit aan onze stagiairs. Dat zij hun stage met goed gevolg af kunnen maken is voor mij een must.
Maar hoe begeleid je stagiairs op afstand? Hoe kan je de stagiairs motiveren om hun tijd in jouw organisatie te blijven steken? Wanneer doe je het goed? Enkele vragen die in ieder geval bij mij opkomen.

Afstudeerders vs. meewerkstage
We kunnen een onderscheid maken in 2 soorten stagiairs; de studenten die een afstudeerstage lopen en de meewerkstagiair. De afstudeerders hebben nu tijd om het beste onderzoek OOIT te doen; gun hun de tijd en focus je op de mee-werkers.

Tip 1: De meewerkstage
Stel met je meewerk stagiair een plan op; bouw samen een ritme op. ’s Ochtends een videocall waarin je bespreekt hoe het met iedereen gaat en wie gaat wat doen? ’s Middags een call waarin je bespreekt; wat heb je gedaan? Wat moet je nog doen? Bouw samen die structuur en pols wat de stagiair fijn vindt.

Tip 2: De afstudeerder
Help je afstudeerder bij haar PVA, doelstellingen en andere belangrijke zaken. Ook hier geldt; bouw samen een structuur op. Geef de afstudeerder verantwoordelijkheid en stuur waar nodig. Zorg er in ieder geval voor dat je aangesloten blijft door dagelijks contact te hebben.

Tip 3: De student heeft leerdoelen
Alle stagiairs hebben gezamenlijk met haar begeleider vanuit de opleiding leerdoelen opgesteld. Blijf deze leerdoelen consequent checken en bespreek of ze in de huidige situatie nog haalbaar zijn. Zo niet maak dit dan bespreekbaar met de opleiding.

Tip 4: Betrek de stagiairs in de nieuwe situatie
Studenten hebben ervaring met werken op afstand en op afstand samenwerken aan projecten. Nu je als organisatie en als team zoekende bent naar de beste manier om je bedrijf toch gaande te houden, kan je die kennis van de stagiairs heel goed gebruiken.

Tip 5: Zorg dat de stagiairs je weten te vinden
Vergeet niet dat veel stagiairs nu in een onzekere periode verkeren. Welk effect heeft alles rondom het corona virus op hun stage en wat betekent dit voor hun afstuderen of schooljaar. Jij kunt hun anker zijn in deze tijd. Blijf in gesprek, ook als antwoorden vanuit jouw organisatie of vanuit de opleiding nog op zich laten wachten.

Heb je tips voor andere stagebegeleiders? Deel deze dan ajb in de comments of mail deze naar info@mediastages.nl dan zorgen wij voor verspreiding hiervan.

Publicatie datum: 23 maart 2020

nog meer stage verhalen 👀