Lees de talkshow 'Stagiair on Air' terug

Live in 5..4..3..2..1..
Dinsdag 6 oktober, de tweede dag van de Week van de Mediastages #dutchmediaweek edition. Deze dag staat in het teken van ‘Stagiair on Air,’ een talkshow georganiseerd mede door Beeld en Geluid waarin stagiairs en stagebegeleiders hun stage-ervaringen met de kijkers delen. Binnenkort is de talkshow terug te kijken op onze website, maar lees hier vast een korte samenvatting.

De tips van de stagiairs

Martijn Driesen is redactie stagiair geweest bij EenVandaag. Op dit moment werkt Martijn als freelancer voor de redactie. Wat was zijn bijdrage en waarom viel precies hij op?
“Martijn nam altijd veel initiatief en probeerde zoveel mogelijk uit tijdens zijn stage’’ zei Josefin, zijn voormalig stagebegeleider. Martijn heeft onder de hoede van Josefin zijn vleugels uitgeslagen en werkt nu bij de redactie van EenVandaag als freelance redacteur.
De tips van Martijn: Doe zoveel mogelijk tijdens je stage, je leert alleen door te vallen en opstaan. Durf vragen te stellen en maak contact met de mensen binnen het bedrijf.

Kaj van Bueren werkte eerst als productie stagiair bij All You Need is Love. Nu werkt Kaj bij EndemolShine als productie assistent voor Big Brother.
Rennen, vliegen, duiken, vallen en weer opstaan. Het bestaan van een iemand die de productie in wil. En rennen deed Kaj, vertelde Caspar, zijn stagebegeleider. Kaj heeft geen enkel moment stil gezeten en vroeg proactief naar om nieuwe werkzaamheden, een productiepersoon pur san.
De tips van Kaj: Wees nieuwsgierig, leergierig, sta niet stil en wees proactief.

Lisanne loopt stage bij Newbe TV. Een zeer populaire stage, hoe heeft zij ervoor gezorgd dat ze werd gekozen..
Lisanne zegt; ‘’Ik heb me super goed voorbereid, wist welke content Newbe TV maakt en heb vragen opgeschreven voor mijn toekomstige stagebegeleider.’’ Op deze manier was het sollicitatiegesprek direct zeer inhoudelijk en dit zorgde ervoor dat Lisanne met kop en schouders boven de rest uitstak.

De verhalen van de stagebegeleiders

Josefin is al 10 jaar stagebegeleider en had de afgelopen periode Martijn onder haar vleugels. Hoe is dit bevallen?
Josefin spreekt vol lof over ‘haar’ stagiair Martijn: ‘’Op zijn derde dag werd Martijn eropaf gestuurd om beelden op te nemen omdat de cameraman ziek was, ik merkte dat hij zenuwachtig was maar dat hij dit soort werkzaamheden direct oppakt staat voor een goede ethos’’. Hij stelde zich nieuwsgierig op en leverde goed werk Dat is wat maakt dat Martijn nu als freelancer bij de redactie aan de slag kan.

Caspar is productieleider bij Endemol, een bedrijf dat grote producties draait. Wat houdt dit in? En waarom vond hij Kaj zo goed?
Hoe Kaj binnenkwam is uniek en dit sprak ook voor zijn werkzaamheden. Proactief en met veel lawaai. Caspar vertelt dat Kaj al snel zijn draai vond in het team, en dat hij draaiboeken schrijven, naar productie op locatie een kleine stap was voor hem.


Besma is de stagebegeleider van Lisanne. Besma is productieleider, maar wat betekent dat bij Newbe TV?
Besma is nu drie jaar stagebegeleider bij NewBe TV. Ze is daar productieleidster bij ‘First’ en geeft leiding aan het productieteam. Besma neemt ook de mensen aan voor de productie en koos voor Lisanne als audiovisuele en editing stagiair, omdat Lisanne zich het beste had voorbereid op het sollicitatie gesprek. Ze had goede inhoudelijke vragen over het bedrijf en was erg enthousiast over de vacature. Er was een fijne sfeer tijdens het gesprek en dus wist Besma gewoon dat Lisanne de beste kandidaat was voor de positie.

Dus! Alle tips van zowel stagiairs als stagebegeleiders op een rijtje: Neem initiatief en durf te vragen, dit laat alleen maar zien dat je nieuwe dingen wilt leren en dat je leergierig bent. Ook is het belangrijk dat je je goed in leest over het bedrijf waar je solliciteert en dat je je goed voorbereid op het sollicitatie gesprek. Op deze manier val je op tussen andere sollicitanten. Tot slot; heb vertrouwen in jezelf, je bent stage aan het lopen om nieuwe dingen te leren. Het komt dus allemaal goed!

Publicatie datum: 06 oktober 2020

nog meer stage verhalen 👀