Een miljoen studenten zonder diploma

Het aantal beschikbare stagevacatures en het aantal studenten dat een stageplaats zoekt is uit balans. Sinds lange tijd is het lopen van een stage voor veel studenten een vast onderdeel van het curriculum. Helaas zien we in de huidige Corona crisis dat bedrijven minder snel bereid zijn om stageplaatsen beschikbaar te stellen en studenten binnen te halen.

Studievertraging, studieschuld & demotivatie
Deze disbalans levert voor de student grote problemen op. Niet alleen kan het leiden tot studievertraging, ook werkt het demotiverend en vergroot het de studieschuld. Ook voor diegene die ertoe besluiten, of toe worden gedwongen, om hun stage uit te stellen, lijkt er geen licht aan het einde van de tunnel. Volgend studiejaar is immers weer een nieuwe lichting studenten op zoek naar een stage, waardoor de concurrentie op de beschikbare stageplekken nóg groter zal zijn.

Thuiswerken & begeleiden
Vanuit huis een stagiair begeleiden: het is niet ideaal, maar het is te doen (ik heb al vier stagiairs begeleid sinds maart). Als begeleider moet je pro-actiever zijn en ditzelfde geldt voor de stagiair. Communicatie is hierbij key. Generatie Zoom is het ondertussen wel gewend om te videobellen en, vergeet niet, ook op afstand kan een stagiair veel voor een bedrijf betekenen. Studenten zijn ongelofelijk creatief, denken outside the box en zijn super ambities. En, ze hebben die stage nodig. Kan het niet fysiek dan maar op afstand!

Maatschappelijke verantwoordelijkheid
Zoals Rutte al zei; ‘we moeten het samen doen’. Als intermediair vinden we het belangrijk om onze maatschappelijke verantwoordelijkheid te pakken. En datzelfde vragen we aan de bedrijven! Zonder stages zullen duizenden studenten vertraging oplopen en gaat er een hele hoop talent verloren. Jong talent dat we zo hard nodig hebben de komende jaren!

50/50
Mediastages stelt daarom het volgende voor; wij geven 50% korting op het plaatsen van een stage vacature en bieden een gratis online workshop ‘Begeleiden op afstand’ aan. Jullie zetten je stagevacatures uit, redden daarmee het onderwijssysteem en hebben volgend jaar weer aanwas aan nieuw talent. Mooier kunnen we het niet maken, wel goedkoper.

Check https://www.mediastages.nl/voor-bedrijven#red-het-onderwijssysteem

Publicatie datum: 23 oktober 2020

nog meer stage verhalen 👀