SOLLICITATIEBOOTCAMPWEEK: Tips voor je CV

Je weet waar jij stage wilt gaan lopen en nu is het tijd om het bedrijf te overtuigen! Hoe springt jouw sollicitatie eruit? Speciaal voor jou delen we handige tips van experts uit het vak én (oud)stagiairs! We beginnen vandaag met het CV. Wat zijn de do’s en de don’ts?

Waar moet je op letten als je een CV maakt?

“Maak je CV net even wat anders dan de standaard, maar maak er geen Tilburgse kermis van. En hou het kort … liefst één A4.” (Ingrid Kusters, BNN-VARA)

“Gebruik een overzichtelijke en originele lay-out en benoem interessante projecten die je op school of vrijwillig hebt gedaan.” (Susan Bakker, RTL)

“Zorg ervoor dat je laatst genoten opleiding (als je student bent) of je huidige/laatste functie (als je werkt) altijd bovenaan staat. Dit is iets waar recruiters zich vaak aan storen als het niet zo is.” (Britt Visser, Talpa)

“Leg in je CV de nadruk op onderdelen die relevant zijn voor die bepaalde stage.” (Jos Schottelndreier, VPRO)

“Zorg ervoor dat je eerdere werkzaamheden goed en duidelijk omschreven zijn. Je wilt als werkgever / stageaanbieder goed kunnen zien wat iemand al gedaan heeft.” (Tharisia Koorndijk, KRO-NCRV)

Wat vinden stagiairs goed aan hun eigen CV?

Lisanne: “Mijn CV is mooi opgemaakt door een vormgeefster waardoor het er professioneel uitziet. Dat vind ik belangrijk voor de eerste indruk. Inhoudelijk vind ik het mooi dat je in mijn CV kunt zien dat ik veel vrijwilligerswerk doe, wat aangeeft dat ik maatschappelijk betrokken ben!”

Deborah: “Mijn CV is een pdf die heel minimalistisch is vormgegeven. Strak en duidelijk. Daarnaast heb ik een zelfontworpen website die een vriend voor mij gecodeerd heeft. Er staat een selectie van mijn werk op, de projecten waar ik het meest trots op ben en die het best laten zien wie ik ben en wat ik kan.”

Wat moet je ECHT NIET doen als je een CV opstelt?

“Je ziet er NIET goed uit op een foto die om drie uur 's nachts in een kroeg is gemaakt.” (Jos Schottelndreier, VPRO)

“Vakantiefoto, foto met uitgaan of in zwemkleding of laag decolleté.” (Tharisia Koorndijk, KRO-NCRV)

“In je CV vermelden dat je creatief bent en vervolgens een heel saai en kleurloos Word document opsturen.” (Britt Visser, Talpa)

No-Go’s van de stagiairs:

Jessica: “Te veel tekst. Zeker als het niet persoonlijk is. Een CV moet een eyecatcher zijn. Is je CV dat niet, dan is het een no-go. Je valt dan weg tussen de vele CV's.”

Arend: “Overbodige gegevens of te lange omschrijvingen. Gewoon kort, krachtig en informatief.”   Publicatie datum: 06 november 2018

nog meer stage verhalen 👀