Maak je stagiair leergierig

Talentontwikkeling is een vak apart. Talent alleen is namelijk niet genoeg. Uiteindelijk gaat het erom of een stagiair de drive heeft om zich te ontwikkelen. Gelukkig kun je deze leergierigheid als stagebegeleider stimuleren. Hieronder vier tips!

Geef houvast! Geef je stagiair houvast door tijdens de eerste dag een aantal zaken duidelijk te bespreken. Wat wil hij of zij de komende maanden leren? Welke competenties en vaardigheden wil hij of zij verbeteren? Wat wil hij of zij de komende tijd investeren om dit te bereiken? Welke begeleiding heeft hij of zij hierbij van jou nodig? Dit zijn zaken die je tijdens de stage in de gaten kan houden en waar je op kunt sturen.

Beloon inzet in plaats van perfectie. Van faalangst is nog nooit iemand beter geworden. Een stage is bedoeld om te leren en fouten zijn een onderdeel van het leerproces. Schep een omgeving die inzet beloont in plaats van perfectie en geef vooral in het begin duidelijk aan wat je van je stagiair verwacht. De complimenten hoeven niet altijd te gaan over het resultaat. Heeft een stagiair een sprong in het diepe gewaagd, toont hij of zij doorzettingsvermogen of is er een duidelijke verbetering? Benoem het!

Stimuleer zelfstandigheid. Neem in het begin de tijd om dingen uit te leggen. Geef daarnaast duidelijk aan dat hij of zij altijd bij je terecht kan voor advies. Vraag voordat je advies geeft wel altijd of je stagiair zelf al heeft nagedacht over mogelijke oplossingen. Merk je dat je stagiair zelfstandig taken op kan en wil pakken, geef dan duidelijke kaders waarbinnen hij of zij zelfstandig kan werken.

Plan evaluatiemomenten. Hoe druk je het als stagebegeleider ook hebt, plan op de eerste dag al een paar evaluatiemomenten in. Op die manier heeft de stagiair houvast en creëer je een mooi moment om te kijken hoe het staat met de leerpunten die jullie op de eerste dag hebben afgesproken. Bespreek daarnaast de dingen die de stagiair nog moeilijk vindt. Beschrijf wat er nu nog niet goed gaat, leg uit hoe het anders kan en maak eventueel samen een plan over hoe je het de komende tijd samen kunt gaan oppakken.

Heb jij nog tips uit eigen ervaring? Deel ze met ons!

Publicatie datum: 20 september 2017

nog meer stage verhalen 👀