Haal het beste uit je stagiair

Het succes van een stage hangt zeker niet alleen af van het talent van de stagiair. Als begeleider heb je een enorme impact! Ga jij de komende tijd een stagiair begeleiden, bereid je dan goed voor en neem je verantwoordelijkheid. Een goed begin is het halve werk.

We horen het bijna wekelijks. Studenten begeleiden is ECHT iets anders dan leidinggeven aan professionals. En dat is eigenlijk ook wel logisch want je helpt iemand bij de eerste stappen in een nieuw werkveld. De manier waarop je iemand ondersteunt bij deze ontdekkingstocht heeft logischerwijs een grote impact. Weet jij nog hoe jij je voelde tijdens je eerste stage? Of je je thuis voelde? Wat je al kon en wat je nog moest leren? De lessen die je tijdens je stage leert, vergeten veel mensen nooit meer. Als je begint met het begeleiden van stagiairs realiseer je dan ook goed dat je mede bepaalt hoe iemand zich verder zal ontwikkelen.

Hoe pak je het aan?

Wil je uit een stagiair het talent halen wat hij of zij in zich heeft? Begin dan bij jezelf. Denk voor een stageperiode begint niet alleen na over welke taken je een stagiair geeft, maar schat ook in welke begeleidingsstijl bij die persoon de meeste kans van slagen heeft. Als je mensen met verschillende persoonlijkheden op dezelfde manier begeleidt, krijg je namelijk een heel ander resultaat. Probeer de onbezonnen nieuwsjager dus vooral niet op dezelfde manier te coachen als de onzekere perfectionist. Kijk goed wie je voor je hebt. Welk gedrag vertoont iemand en welk gedrag ga je hier in je aansturing tegenover stellen?

Begeleid jij regelmatig stagiairs en wil je handvatten om dit in de toekomst nog beter te doen? Wil je meer weten over het kiezen van jouw stijl van leidinggeven? Ben je nieuwsgierig naar het effect van jouw communicatie op een ander? In november organiseren wij weer een training Aansturen van Stagiairs. Wil je erbij zijn, meld je dan nu aan via info@mediastages.nl.

Publicatie datum: 22 september 2017

nog meer stage verhalen 👀