EEN PR-STAGE… LEUK?!

Op de NDSM-werf in Amsterdam ligt het pand van het multimediabedrijf Viacom. Zodra je de kleurrijke hal binnenstapt, lachen de gezichten van Spongebob, Southpark en MTV je tegemoet. Wij spreken met Danny en Marieke, de PR-managers van Nickelodeon, MTV, Comedy Central en Spike, om erachter te komen wat je als PR-stagiair doet.

Viacom?
De naam Viacom zegt je misschien niet zoveel, maar hun merken ken je sowieso! MTV, Nickelodeon, Comedy Central & Spike, je zult ze zeker weleens voorbij hebben zien komen op TV. Ze zijn over de hele wereld te zien en dat maakt Viacom een heel interessant bedrijf om voor te werken! Omdat ze veel samenwerken met afdelingen van over de hele wereld, lopen er regelmatig internationale collega’s door het pand.

Verder hangen er in het pand superveel schermen met daarop allerlei andere Europese versies van de zenders. Ook al hebben alle verschillende merken een andere aanpak en een andere doelgroep, ze worden wél vanuit één plek uitgezonden: Amsterdam!

Wat houdt een PR-stage in?
De PR-afdeling is een kleine, hechte club die verantwoordelijk is voor alle communicatie naar buiten toe. Dit is communicatie in de breedste zin van het woord. Als er bijvoorbeeld een nieuw seizoen uitkomt van Awkward & Faking It bij MTV, dan wordt er een persbericht opgesteld om dit bekend te maken, of bijvoorbeeld een persevent georganiseerd zodat journalisten interviews kunnen afnemen en meer informatie kunnen verkrijgen van een programma. Het doel is dat deze journalisten er vervolgens voor zorgen dat jij – de doelgroep – dit te weten komt en gaat kijken. Ook is de PR-afdeling het eerste aanspreekpunt voor media wanneer zij vragen hebben over de zenders en programmering. De stagiair vormt een belangrijk onderdeel van het PR-team met eigen verantwoordelijkheden en taken, naast ondersteunende werkzaamheden voor de PR managers.

Wat maakt een goede PR-stagiair?
Je moet het leuk vinden om op mensen af te stappen, een beetje brutaal te zijn, maar ook goed begrijpen hoe je succesvolle zakenrelaties onderhoudt. Het is bijvoorbeeld belangrijk dat je een goede relatie hebt met journalisten, zodat zij aandacht hebben voor jouw persberichten. Daarnaast moet je leergierig en flexibel zijn, want je moet regelmatig je planning omgooien omdat er onverwachts iets leuks tussenkomt. Dit moet bij je passen!

“Een goed voorbeeld van een super PR-stagiair is het verhaal van de stagiair die een gehele persdag in zijn eentje heeft weten te organiseren en te runnen – als een echte pro!”

Waarom moet je nou echt solliciteren op deze vacature bij Viacom?
Bij Viacom mag je 100% jezelf zijn, krijg je de ruimte om jouw skills verder te ontwikkelen en mag je eigen projectjes oppakken en helemaal zelf regelen! Je stagebegeleider laat jou kennis maken met alle aspecten van het vak, waardoor je kunt ontdekken wat je leuk vindt en waar je goed in bent.

Het is super leerzaam om in een groot, internationaal bedrijf te werken en te leren wat daar allemaal bij komt kijken. Bij wie moet je bijvoorbeeld zijn voor de juiste informatie? Hoe organiseer je een intern evenement? En hoe zorg je ervoor dat je niet alleen efficiënt samenwerkt met afdelingen binnen je eigen pand, maar ook met de afdelingen in andere landen? Dit – en nog veel meer – leer je bij een PR-stage bij Viacom.

Spreekt deze stage je aan? Solliciteer snel!


Publicatie datum: 18 april 2016

nog meer stage verhalen 👀