Redactie stagiair bij 'Trees'

Solliciteer direct
Bij: VPRO Vanaf: juni 2018 Duur: Meer dan 3 maanden Voor: 36 uur per week Soort stage: (Online) Redactie-Research Opleidingsniveau: HBO/WO Vergoeding: € 300,- (HBO), € 250,- (MBO) bruto bij fulltime stage Afstudeeropdracht: Niet mogelijk

Trees is een totaal nieuw onderzoeksjournalistiek medium. In de online ‘storyspace’ onderzoeken journalisten van Trees samen met hun publiek stapsgewijs verhalen rond een onderwerp. De bundeling van die verhalen vormt een podcast, die wordt gepresenteerd in een interactieve audio-app. Met deze interactieve audioproducties probeert Trees een doelgroep te bereiken die traditionele media niet weten te vinden. Waar de huidige onderzoeksjournalistiek media zich vooral richten op de vraag: Hoe is het gebeurd? Richt Trees zich op de vraag: Waarom is het gebeurd? En waarom niet anders?

Trees komt direct binnen op de smartphone, waarbij audio het belangrijkste kanaal is. Maar ook op het scherm gebeurt van alles: foto’s, datavisualisaties en interactieve animaties. Zo biedt Trees uiteindelijk meer dan alleen het audioverhaal.

Journalisten van Trees geven in hun verhalen volledig inzicht in hun journalistieke proces. Ze delen hun dilemma’s, hun successen maar ook hun doodlopende sporen. Als journalist ga je dus verder dan alleen je verhaal afleveren. Samen met de luisteraars ga je op zoek naar het antwoord op een vraag. Op https://www.vpro.nl/lees/nieuws-vpro/2017/trees is meer te lezen over het project. 

Wat ga je doen?

Wat ga je doen?

 • Je ondersteunt de researcher en makers van Trees in hun onderzoeken.
 • Je helpt met het vinden van de relevante achtergrondinformatie, aansprekende personen en nieuws.
 • Je bedenkt onderzoeksvragen en onderwerpen.   
 • Je denkt mee over de ontwikkeling van de app.
 • Deelnemen aan en notuleren van redactievergaderingen.

Wat bieden wij?

Wij bieden een super uitdagende stageplaats van begin juni tot eind september (eerder starten is mogelijk), waar je als bijna volwaardig lid mee zal draaien in het jonge en zeer getalenteerde, maar ook super gezellige team van Trees.

 

Herken jij jezelf in dit profiel?

 • Je bent geïnteresseerd in achtergrond/onderzoeksjournalistiek. Langer werken aan een onderwerp is een droom van je.
 • Je bent nieuwsgierig en hebt redactionele kwaliteiten.
 • Je hebt affiniteit met podcasts.
 • Bij voorkeur heb je basiskennis van Pro Tools.
 • Je houdt van experimenteren en bent handig met verschillende online media.
 • Je kunt goed werken in een team.

Wie zijn wij?

De VPRO is een crossmediale publieke omroepvereniging. De VPRO wil buiten de gebaande paden duiden wat er in de wereld gebeurt en bijdragen aan de vorming van ideeën en meningen. Door in de programma’s verdieping te geven, door te vragen, ongebruikelijke invalshoeken te kiezen, andere onderwerpen te agenderen en nieuwe inzichten te presenteren. De VPRO levert een relevante bijdrage aan onderzoeksjournalistiek, buitenlandse verslaggeving, kunst en cultuur, drama en documentaire, wetenschap, geschiedenis en jeugdprogrammering. De omroep is autonoom en eigenzinnig en gaat het experiment niet uit de weg. De VPRO is op zo veel mogelijk platforms te vinden en werkt samen met (inter)nationale partners.

Solliciteren bij

Hansje van de Beek.

Solliciteer direct
heb je vragen of wil je meer informatie, neem contact met me op Kirsten Bense, Adviseur Stage en Talentontwikkeling
035 6466 271