Redactie stagiair bij 'Ombudsman'

Solliciteer direct
Bij: NPO (Nederlandse Publieke Omroep) Vanaf: september 2018 Duur: In overleg Voor: 20 uur per week Soort stage: (Online) Redactie-Research Opleidingsniveau: HBO/WO Vergoeding: € 300,- bruto bij fulltime stage Afstudeeropdracht: Mogelijk

Altijd al eens willen weten hoe journalisten omgaan met de ethische kanten van hun werk? Hoe het publiek denkt over de kwaliteit van de journalistiek bij de publieke omroepen? Willen uitzoeken of klachten terecht zijn, en meedenken over het werk van de ombudsman? En zo willen bijdragen aan de publieke verantwoording over al die spraakmakende, invloedrijke nieuws-, sport- en actualiteitenprogramma’s op alle platforms van de publieke omroep?

Dan is dit de leukste stageplek die er is.

Wat ga je doen?

Wat kan je doen binnen Team Ombudsman?

Meelezen met publieksklachten, meedenken en –discussiëren over journalistieke normen, en meewerken aan het door de ombudsman vormen van een oordeel over klachten;

Het gezamenlijk bedenken en opzetten van (minimaal twee) onderzoeksdossiers naar journalistieke werkwijze, een specifieke journalistieke kwestie en/of programma-invulling;

Het onder begeleiding maar zeer zelfstandig doen van onderzoek naar journalistieke ethiek;

Het systematisch rapporteren over en uiteindelijk op een toegankelijke manier (idealiter publicabel op de website van de ombudsman) beschrijven van de uitkomsten van onderzoeken;

Meedraaien met de management-assistent in het voorbereiden en organiseren van (publieks)bijeenkomsten over actuele journalistieke kwesties.

Wat bieden wij?

De ombudsman bekijkt en analyseert de journalistieke producties van de publieke omroepen, op radio, tv en online. Dat doet ze naar aanleiding van klachten vanuit het publiek, maar ook op basis van eigen waarneming en signalen in de samenleving. De ombudsman en haar management-assistent verwerkten vorig jaar zo’n 500 klachten en deden diverse onderzoeken die op https://ombudsman.npo.nl/ staan.

Team Ombudsman is klein en je bent dus nauw betrokken bij wat er gebeurt. Maar het vraagt ook iets van je! Nieuwsgierigheid, belangstelling voor (en liefst al wat kennis van) de ethische kant van de journalistiek, grote zelfstandigheid, een antenne voor gevoeligheden, uiterste discretie, een gebrek aan angst voor ego’s en lange tenen in de journalistiek.

Herken jij jezelf in dit profiel?

De ombudsman zoekt een bijna-afgestudeerde (master-)student met academisch werk- en denkniveau. Standplaats is Hilversum, met de mogelijkheid af en toe te werken vanaf de thuislocatie of bij te onderzoeken programma’s/omroepen. De stage duurt drie maanden, aanvang in overleg.

Wie zijn wij?

De Nederlandse Publieke Omroep (NPO) is van iedereen en voor iedereen. De NPO staat voor een brede publieke omroep met een rijke en gevarieerde programmering. We zorgen voor de programmering en de distributie van programma’s via radio-, televisie-, internet- en (digitale) themakanalen. Omroepen en hun programmamakers vormen de creatieve en inhoudelijke bron voor een rijk en gevarieerd media-aanbod. Samen met hen werkt de NPO continue aan vernieuwing en zoeken we nadrukkelijk de interactie met de kijker en luisteraar.De NPO staat als organisatie midden in een sterk veranderend medialandschap. We spelen scherp in op nieuw mediagedrag en digitalisering. Een ambitieuze en publieksgerichte koers is uitgezet, en die vraagt om een visie, samenspel, verbinding en daadkracht.Acquisitie naar aanleiding van deze vacature wordt niet op prijs gesteld.

Solliciteren bij

Margo Smit.

Solliciteer direct
heb je vragen of wil je meer informatie, neem contact met me op Kirsten Bense, Adviseur Stage en Talentontwikkeling
035 6466 271