Gedreven redactie - research stagiair voor In Europa

Solliciteer direct
Bij: VPRO Vanaf: februari 2020 Duur: In overleg Voor: 32 uur per week Soort stage: (Online) Redactie-Research Opleidingsniveau: HBO/WO Vergoeding: € 300,- (HBO), € 250,- (MBO) bruto bij fulltime stage Afstudeeropdracht: Niet mogelijk

De VPRO is een creatieve publieke mediaorganisatie die met inhoudelijk verdiepende programma’s en intelligent vermaak grenzen verkent. Door buiten de gebaande paden te treden en te duiden wat er in de wereld gebeurt, willen we bijdragen aan nieuwe inzichten en ideeënvorming. Onze verslaggevers in binnen- en buitenland, onderzoeksjournalisten en documentairemakers agenderen onderwerpen vanuit ongebruikelijke invalshoeken. Dat doen we eveneens met onze dramaproducties, jeugdprogramma’s en satire. We staan open voor het experiment en creatieve, onorthodoxe ideeën. Op alle platforms zetten we in op originele vormen van vertellen. Hierbij zien wij ons continu uitgedaagd door het steeds veranderende mediagebruik en de toenemende distributiemogelijkheden.

Voor het programma In Europa NU zoeken wij m.i.v. 1 februari 2020 een gedreven redactiestagiair.Europa verkeerde vlak voor de eeuwwisseling in jubelstemming, onze grootste zorg was de millenniumbug.  Anno 2018 zijn we in verwarring. Europa zucht en kraakt onder een veelvoud van ontwrichtende krachten: populisme, terrorisme, migratiestromen en kwakkelende economieën creëren spanningen tussen oost en west, noord en zuid.

Wat is er toch gebeurd in de jaren sinds de eeuwwisseling? Hoe kon die jubelstemming zo snel omslaan? Welke signalen hebben we gemist?  Deze vragen vormen het uitgangspunt voor een nieuwe TV-serie en een nieuw boek over het Europa van de 21e eeuw. Het is het vervolg op de 35-delige documentaire serie In Europa, gebaseerd op de gelijknamige internationale bestseller van de Nederlandse historicus Geert Mak. 

In Europa Nu onderzoekt hoe we in de huidige hachelijke situatie zijn beland. Geert Mak en de VPRO-makers werpen zich op als chroniqueurs van de huidige tijd en gaan samen op zoek naar die gebeurtenissen, situaties en personages uit de afgelopen twintig jaar die een historische signaalfunctie lijken te hebben. De nieuwe In Europa NU serie beslaat 20 delen van 35 minuten en zal worden uitgezonden tussen december 2019 en november 2020.

Wat ga je doen?

Tijdens je stage versterk je de redactie van In Europa NU. Onder begeleiding van senior researchers verzamel en selecteer je informatie voor programmamakers. Je neemt deel aan redactievergaderingen. Het is sterk afhankelijk van je eigen interesses, talenten en kwaliteiten hoe autonoom je zult kunnen opereren op de redactie.

Als verhalende journalistiek je in het bloed blijkt te zitten, krijg je bij ons ruim baan: je kunt dan zelf onderwerpen aandragen, achtergronden onderzoeken, contacten leggen met bronnen in binnen- en buitenland, researchgesprekken voeren en verslagen maken, en misschien zelfs op researchreis of bijvoorbeeld ondersteuning bieden aan de regisseur als tolk/vertaler bij het draaien.

Wat bieden wij?

Een afwisselende en leerzame stage bij de redactie van In Europa NU bij de VPRO in Hilversum.

Je werkt 32 uur per week vanaf 1 februari tot 1 mei 2020.

Je krijgt een stagevergoeding.

Herken jij jezelf in dit profiel?

  • Je studeert aan een WO-opleiding op het gebied van geschiedenis, cultuur of journalistiek.
  • We verwachten dat je geïnteresseerd bent in recente Europese politieke, maatschappelijke, sociale en economische ontwikkelingen.
  • Je kijkt, leest en luistert veel op dat gebied.
  • Je bent sociaal en legt makkelijk contact.
  • Je hebt affiniteit met het medium televisie.
  • Een uitstekende beheersing van de Nederlandse en Engelse taal is een vereiste, het spreken en schrijven van andere Europese talen zijn een pré.
  • Je hebt een hoge mate van zelfstandigheid en kunt gestructureerd en secuur werken.
  • Bij gelijke geschiktheid gaat de voorkeur uit naar mensen met een niet-Westerse culturele achtergrond.

Wie zijn wij?

De VPRO is een crossmediale publieke omroepvereniging. De VPRO wil buiten de gebaande paden duiden wat er in de wereld gebeurt en bijdragen aan de vorming van ideeën en meningen. Door in de programma’s verdieping te geven, door te vragen, ongebruikelijke invalshoeken te kiezen, andere onderwerpen te agenderen en nieuwe inzichten te presenteren. De VPRO levert een relevante bijdrage aan onderzoeksjournalistiek, buitenlandse verslaggeving, kunst en cultuur, drama en documentaire, wetenschap, geschiedenis en jeugdprogrammering. De omroep is autonoom en eigenzinnig en gaat het experiment niet uit de weg. De VPRO is op zo veel mogelijk platforms te vinden en werkt samen met (inter)nationale partners.

Solliciteren bij

Stefanie de Brouwer, Eindredacteur In Europa. Je motivatie met CV ontvangen we graag uiterlijk 16 december 2019.

Solliciteer direct
heb je vragen of wil je meer informatie, neem contact met me op Franciska Westenborg | Mediastages, Adviseur Contracten
035 6466 251