Stagiair design VPRO Tegenlicht

Solliciteer direct
Bij: VPRO Vanaf: januari 2019 Duur: Meer dan 3 maanden Voor: 32 uur per week Soort stage: Grafische vormgeving-Webdesign Opleidingsniveau: HBO/WO Vergoeding: € 300,- (HBO), € 250,- (MBO) bruto bij fulltime stage Afstudeeropdracht: Niet mogelijk

Zie jij een toekomst voor jezelf in de (online) journalistiek en ben je een echte aanpakker? Wil jij video's editen en animeren, illustraties maken bij geschreven artikelen en meedenken over andere innovatieve vertelvormen op een crossmediale redactie met hart voor verdiepende journalistiek? VPRO Tegenlicht biedt vanaf januari 2019 een stageplaats voor een gemotiveerde Master- of HBO-student, die dit programma goed kent, ons volgt op sociale media en regelmatig de site bezoekt.

De stageplek is nadrukkelijk bedoeld voor de online redactie van Tegenlicht die in veel opzichten nauw samenwerkt met de televisieredactie.VPRO Tegenlicht is een platform over future affairs. Voorbij de waan van de dag op zoek naar de manier waarop de samenleving zich vormt en welke invloeden daarbij een rol spelen. Zonder versimpeling van de werkelijkheid. Het platform bestaat uit een wekelijks informatief televisieprogramma zonder vast format, een website, uitingen op sociale media, een tweewekelijkse podcast en Meet Ups die door het hele land georganiseerd worden.

De online redactie van VPRO Tegenlicht is een klein team, dat zowel samen als onafhankelijk van de televisieredactie producties maakt. Als beeld- en videostagiair ondersteun je de designer en de rest van de redactie met verschillende taken: editen van korte video's en animaties, het illustreren en kiezen van bestaand beeld bij artikelen. Je input wordt serieus genomen en je zult in korte tijd leren als volwaardig redactielid mee te draaien. Je leert in hoog tempo werken op een redactie die de lat hoog legt.

Wat ga je doen?

Tijdens deze stage ga je de volgende dingen doen:

 • In samenspraak met collega’s onderwerpen en thema's bespreken en daar beeld bij bedenken
 • Korte video's editenIllustraties maken bij geschreven artikelen voor de site
 • De designer ondersteunen bij het maken van animaties en infographics
 • Bestaand beeld verzamelen en bewaken
 • In korte tijd complexe onderwerpen eigen maken in beeld en vertalen naar online publiek
 • Meewerken binnen een veeleisende en dynamische redactie-omgeving

Wat bieden wij?

Een afwisselende en leerzame stage bij de online redactie van Tegenlicht bij de VPRO in Hilversum die de kans geeft veel te leren over alle verschillende aspecten van een crossmediale redactie. Je werkt 36 uur verspreid over vijf dagen per week vanaf 7 januari 2019. De looptijd van de stage is in principe vier maanden. De stage biedt veel ruimte om eigen ideeën om te vormen tot journalistieke producties. Zowel qua vorm als inhoud kan je veel kanten op – waardoor je de journalistiek en je persoonlijke kwaliteiten binnen dit veld kan ontdekken en ontwikkelen. Zo krijg je er de ruimte om zelf cross-mediale producties te bedenken en uit te voeren. Daarbij leer je veel over social mediaplanning en -strategie.

Herken jij jezelf in dit profiel?

 • VPRO Tegenlicht zoekt gevorderde en gemotiveerde master- of HBO-studenten, met enige journalistieke kennis of ervaring, affiniteit met sociale media en technisch inzicht
 • Je zit op een opleiding die design/grafisch/media gerelateerd is
 • Je kunt verhalen vertalen naar grafische ideeën
 • Je bent creatief, hebt doorzettingsvermogen, bent verantwoordelijk en werkt zelfstandig
 • Je hebt ervaring in het gebruik van Photoshop, Illustrator, InDesign, Premiere en After Effects
 • Je snapt de online wereld en begrijpt wat daar werkt (en wat niet)
 • Je bent inhoudelijk geïnteresseerd in de Tegenlicht-thema's
 • Ervaring of interesse in webredactie (werken met een CMS) is een pré
 • Als je makkelijk (korte) online-werkende teksten kunt schrijven is dat ook een plus

Wie zijn wij?

De VPRO is een crossmediale publieke omroepvereniging. De VPRO wil buiten de gebaande paden duiden wat er in de wereld gebeurt en bijdragen aan de vorming van ideeën en meningen. Door in de programma’s verdieping te geven, door te vragen, ongebruikelijke invalshoeken te kiezen, andere onderwerpen te agenderen en nieuwe inzichten te presenteren. De VPRO levert een relevante bijdrage aan onderzoeksjournalistiek, buitenlandse verslaggeving, kunst en cultuur, drama en documentaire, wetenschap, geschiedenis en jeugdprogrammering. De omroep is autonoom en eigenzinnig en gaat het experiment niet uit de weg. De VPRO is op zo veel mogelijk platforms te vinden en werkt samen met (inter)nationale partners.

Solliciteren bij

Arja van den Bergh, per 2019 online samensteller VPRO Tegenlicht. Graag ontvangen we je digitale portfolio, schriftelijke en/of video-motivatie en schriftelijk CV. uiterlijk 20 november 2018. Gesprekken vinden plaats in week 47 en 48. 

Solliciteer direct
heb je vragen of wil je meer informatie, neem contact met me op Lizzy Byrne, Recruiter
035 6466 241